'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

"Θαμμένα και αζήτητα" πάνω από 12 δισ. ευρώ

Το δημόσιο χάνει 300 εκατ. έσοδα ετησίως από τη μη αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού.

Τουλάχιστον κατά τα τελευταία δέκα χρόνια «φιλόδοξοι» επιχειρηματίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν το πρώτο χρυσωρυχείο στην Ελλάδα. Εις μάτην όμως, αφού μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες επενδύσεις παραμένουν εγκλωβισμένες ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της γραφειοκρατίας και των σφοδρών οικολογικών αντιδράσεων, τη στιγμή που αντίστοιχα έργα χρυσού έχουν πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό για περισσότερο από μία δεκαετία η TVXS Hellas και μετέπειτα η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. δεν έχουν καταφέρει να

θέσουν σε λειτουργία τα μεταλλεία της Κασσάνδρας που βρίσκονται στο «τέταρτο πόδι» της Χαλκιδικής, μετά το Άγιο Όρος.

Η εταιρεία που ελέγχει τα ορυχεία στην Ολυμπιάδα, το Στρατώνι και τις Σκουριές της Χαλκιδικής ετοιμάζει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν ανυπέρβλητα προσκόμματα, η κατασκευή των χρυσωρυχείων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός που ελέγχεται κατά 5% από τον όμιλο Ελλάκτωρ και κατά 95% από την εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο European Goldfields, απέκτησε άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, όπως και στις περιοχές Πιάβιτσα, Φισώκα και Τσικάρα.

Εάν το ελληνικό κράτος μεριμνούσε, ώστε σήμερα το συγκεκριμένο έργο να βρίσκεται σε λειτουργία, ενδεχομένως να μη λάμβαναν χώρα οι πρόσφατες δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Η αιτία; Η εκμετάλλευση των περίπου 7 εκατ. ουγκιών χρυσού, αλλά και των 800 χιλιάδων τόνων χαλκού που βρίσκονται συνολικά στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, θα μπορούσε να αποφέρει στην εταιρεία ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Και βέβαια από αυτά περίπου τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα κατέληγαν στον κρατικό κορβανά μέσω ασφαλιστικών εισφορών ή φορολόγησης.


Από τον Δημήτρη Δελεβέγκο http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1016647
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://news24gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου