'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εκτός η ΑΤΕ, στο όριο η Πειραιώς!

Πέρασαν το τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες εκτός της Αγροτικής και με την Πειραιώς στο όριο. Άλλες οκτώ ευρωπαϊκές κόπηκαν. Ενίσχυση από το δημόσιο στην ΑΤΕ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ικανοποίηση στην Ε.Ε.


Πέρασαν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες-Εθνική, ΤΤ, Alpha, Πειραιώς, Eurobank- εκτός από την ΑΤΕbank.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, υπό το δυσμενές σενάριο πέντε ελληνικές τράπεζες περνούν με επιτυχία την άσκηση.

Τέσσερις από τις τράπεζες αυτές (ΤΤ, Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική) υπερβαίνουν το όριο αναφοράς του 6%, ενώ μία (Πειραιώς) βρίσκεται στο όριο αναφοράς.

Στην περίπτωση της ATEbank ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, μειώνεται σε 4,4% στο τέλος του 2011, σημειώνοντας έλλειμμα κεφαλαίου 242 εκατ. ευρώ.

Σστο βασικό σενάριο της άσκησης και οι έξι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν το όριο του 6%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

"Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους € 10 δισεκ., στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρέχει ένα πρόσθετο δίκτυ ασφαλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδας.

Το ΥΠΟΙΚ για την ΑΤΕ

Για την περίπτωση της ΑΤΕ που δεν κατόρθωσε να περάσει το τέστ αντοχής το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι θα στηρίξει την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ από την πλευρά της η τράπεζα θα πρέπει να κατεθέσει σχέδιο για την περαιτέρω πορεία της:

"Η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης".

Για την Αγροτική Τράπεζα, ειδικά, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κεφαλαικής της επάρκειας συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού προηγηθεί συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι όροι και προϋποθέσεις για τα προαναφερόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.

Αντέχει η Ευρώπη, λέει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τέστ προσομοιώσεων ακραίων κινδύνων που επιβεβαιώνουν, όπως αναφέρει, την αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

"Τα τέστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων είναι πλήρη και αυστηρά. Επιβεβαιώνουν την αντοχή του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και της ευρωζώνης στις μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις", αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.

Επαρκής η θωράκιση, δηλώνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσματα του τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτιμά ότι τα μέτρα θωράκισης που έχουν ληφθεί με το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης απο το οποίο είναι ακόμη διαθέσιμο 1,2 δισ. ευρώ και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το συνολικό ποσό των 10δις ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:

"Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές. Οι Ελληνικές τράπεζες καλούνται και αυτές να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος".

Δεν πέρασαν

Επτά από τις 91 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που υποβλήθηκαν σε τέστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων δεν κατόρθωσαν να το περάσουν, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.

Η CEBS δεν δημοσιοποίησε τον κατάλογο των εν λόγω τραπεζών, αλλά σύμφωνα με τις εθνικές εποπτικές αρχές, είναι:

*Η γερμανική Hypo Real Estate

*Οι ισπανικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου Diada, Cajasur, Espiga, Unnim και η Banca civica

*Η ελληνική ΑΤΕBank (Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος)

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου