'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Στέλιος Κούλογλου: “Φόνος στο διαδίκτυο” “Εκβιάστηκα. Μου ζητούσαν 30.000 ευρώ για να σταματήσουν να με βρίζουν!”

Φόνος στο διαδίκτυο.

Η ελληνική πρωτοτυπία ανοίγει τη μεγάλη κουβέντα της έλευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Η άνανδρη δολοφονία του επικεφαλής του μπλογκ troktiko Σ. Γκιόλια έχει πολλές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό για την πορεία της χώρας, πρόκειται για μοναδικό περιστατικό δολοφονίας δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η υπόθεση θυμίζει την Ιταλία των «χρόνων του μολυβιού» της δεκαετίας του ’70, την αυταρχική μετακομμουνιστική Ρωσία ή κάποια χώρα που μαστίζεται σήμερα από τη δράση της Μαφίας και εμπόρων ναρκωτικών, όπως η Κολομβία και το Μεξικό.

Μια ακόμη παγκόσμια πρωτιά που εξασφαλίζουμε είναι ο φόνος στο διαδίκτυο: μπορεί στη Βιρμανία να πυροβολούνται φωτορεπόρτερ ή στην Κίνα να διώκονται μπλόγκερ, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποιος δολοφονείται ως επικεφαλής κάποιου μπλογκ. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, οι προσωπικές ιστοσελίδες άνθησαν επειδή έδωσαν τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες και σε αποκλεισμένες από το συμβατικό σύστημα των ΜΜΕ ομάδες να εκφραστούν, να κάνουν ευρύτερα γνωστό το πρόβλημά τους και να δημιουργήσουν. Όμως, στην Ελλάδα τον τόνο δίνει μια μερίδα ελληνικών μπλογκ που αντέγραψαν τις πρακτικές ελληνικών εφημερίδων, οι οποίες καταφέρνουν να επιβιώνουν, παρότι πουλάνε 1.000 φύλλα την ημέρα: μετατράπηκαν σε εργαλείο ύποπτων πολιτικών και οικονομικών εξυπηρετήσεων, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή και εκβιασμών.

Αντίθετα, μάλιστα, με τον γραπτό Τύπο, σοβαρό ή κίτρινο, όπου οι εργολαβίες και οι γαλιφιές πρέπει να μοιάζουν με ρεπορτάζ, ενώ οι μπηχτές, οι συκοφαντικές επιθέσεις ή οι εκβιασμοί πρέπει να παίρνουν υπόψη τους τον νόμο περί Τύπου, η ανωνυμία του διαδικτύου επιτρέπει όλα τα χτυπήματα. Όποιος επιχειρηματίας ή δημόσιο πρόσωπο δεχόταν επιθέσεις από το troktiko θα έπρεπε να κάνει τα παράπονά του στη Λιβερία, όπου βρίσκεται η διεύθυνσή του. Παρότι ήταν γνωστό ότι ο Σ. Γκιόλιας ήταν επικεφαλής του troktiko, όπως άλλωστε παραδέχθηκε εκ των υστέρων το ίδιο το μπλογκ αποδίδοντας στον δολοφονηθέντα το «όραμα και την ιδέα» της δημιουργίας του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι η βαλλιστική εξέταση να δείξει ότι τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί από τη «Σέχτα Επαναστατών», όχι μόνο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και όλοι σχεδόν οι γνωρίζοντες τα πράγματα ορκίζονταν ότι η δολοφονία Γκιόλια ήταν έργο του οργανωμένου εγκλήματος. Και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, πιθανότατα αποτελούσε «προειδοποιητικό χτύπημα» εναντίον του επιχειρηματία κ. Κοντομηνά που φέρεται να χρηματοδοτεί το troktiko και είχε τοποθετήσει τον δολοφονηθέντα επικεφαλής του ραδιοσταθμού Θέμα 9,89, που ανήκει στον ίδιο.

Υπήρξα προσωπικά θύμα κυκλωμάτων που χρησιμοποιούν αυτές τις πιο σκοτεινές πλευρές του Τύπου και του διαδικτύου ελληνικής κοπής. Πριν από έναν μήνα, μια νεότευκτη, περιθωριακή εφημερίδα δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο, ψευδές και συκοφαντικό άρθρο εναντίον μου με τίτλο «Πράσινο golden boy ενός εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ». Αν διάβαζε κανείς τα ψιλά γράμματα στις μέσα σελίδες, θα μάθαινε ότι αυτό το εκατομμύριο το είχα εισπράξει στο παρελθόν και σε διάστημα 10 χρόνων, αλλά σύμφωνα με τον Γκέμπελς, όσο συκοφαντείς τόσο στο τέλος κάτι θα μείνει.

Τις επόμενες μέρες το troktiko παρουσίασε το φανταστικό εκατομμύριο ούτε καν ως αμοιβή του παρελθόντος, αλλά ως το ύψος του νέου συμβολαίου-σκανδάλου που υποτίθεται ότι υπέγραψα με την ΕΡΤ! (με βάση τις νέες ρυθμίσεις, μετά ΔΝΤ, κανείς στην ΕΡΤ δεν μπορεί να αμείβεται με περισσότερο από 70.000 τον χρόνο, αλλά, σύμφωνα με τον Γκέμπελς, όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις, τόσο πιο πολύ γίνεται πιστευτό).

Ακολούθησε μπαράζ παρόμοιων εξωφρενικών αναρτήσεων από το troktiko και συγγενή μπλογκ, μιας τηλεοπτικής εκπομπής και της ραδιοφωνικής εκπομπής που παρουσίαζε ο Σ. Γκιολιας. Ένα άρθρο ζητούσε να επιστρέψω τους μισθούς που είχα πάρει και ένα άλλο να ξεκινήσει δικαστική έρευνα εναντίον μου! Στο τέλος, δέχτηκα ανώνυμο τηλεφώνημα, στο οποίο μου ζητήθηκε να καταβάλω 30.000 ευρώ για να σταματήσουν τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις που από εδώ και στο εξής θα συμπεριελάμβαναν και τα παιδιά μου…

Δεν έχω κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξω ότι η εφημερίδα, το troktiko και ο υπεύθυνός του ή άλλα μπλογκ είχαν σχέση με τον εκβιασμό, που καταγγέλθηκε στην αστυνομία (οπότε σταμάτησαν και τα δημοσιεύματα). Όπως, άλλωστε, δεν έχει σχέση η συμπεριφορά του troktiko με τη δολοφονία του υπεύθυνού του: αν και η προκήρυξη δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, υποθέτω ότι η «Σέχτα» θα τον θεωρεί εκπρόσωπο της «λούμπεν μικροαστικής τάξης» που έχει καταδικάσει σε θάνατο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η επαχθής δολοφονία Γκιόλια δίνει την αφορμή να συζητήσουμε για την ελευθερία της έκφρασης και το διαδίκτυο καθώς και για το αν εκτρέφουμε μια κοινωνία-ζούγκλα. Γιατί μόνο σε τέτοιες κοινωνίες εμφανίζονται ζώα με άγριες διαθέσεις, όπως η Σέχτα των λεγόμενων Επαναστατών.

του Στέλιου Κούλογλου

Zoomnwes
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://papaioannou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου