'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

" Γράφτα "....Η ανέχεια πλήττει τα νοικοκυριά στην Ήπειρο.

Παλαιά στην Ήπειρο και ιδίως στα χωριά, ακόμη και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ʼ70, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι να αγοράζουν πράγματα από το μπακάλικο, αλλά να τα πληρώνουν όταν θα είχαν χρήματα.

Έτσι ο μπακάλης κρατούσε σʼ ένα τεφτέρι το χρέος, καταγράφοντας αναλυτικά τα ψώνια, δίπλα την τιμή τους και στο τέλος το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
Αυτός ο τρόπος αγοράς φαίνεται πως επανέρχεται, αφού η οικονομική ανέχεια πλήττει πλέον τα περισσότερα νοικοκυριά. Το ομολογούν καταστηματάρχες, μανάβηδες, χασάπηδες, μπακάληδες: Όλο και περισσότεροι πελάτες τους λένε «γράφτα».
Παρόλο που και οι έμποροι δεν έχουν...

οικονομική άνεση και θέλουν ρευστό, εν τούτοις… αναγκάζονται να τους πιστώνουν. Πρώτον για να μην τους χάσουν. Και δεύτερον γιατί πολλοί από αυτούς είναι τακτικοί πελάτες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται και φιλικά.
Πέρα από αυτό, όμως, ο κόσμος πλέον αγοράζει τα απαραίτητα. Γιʼ αυτό στα ράφια των μπακάλικων της γειτονιάς στα Γιάννινα οι ποικιλίες και οι ποσότητες προϊόντων λιγοστεύουν.

Ωστόσο και οι έμποροι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να προμηθεύονται σωρεία εμπορευμάτων, αφού και ρευστό δεν έχουν, αλλά και τα έξοδα τρέχουν καθημερινά. Επιπλέον δεν τους πιστώνουν και οι προμηθευτές.


Πρωϊνός Λόγος


ΠΗΓΗ: http://epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου