Ούτε λίγο ούτε πολύ το δημοσίευμα πρότεινε… να προχωρήσουμε σε πωλήσεις ή μακροχρόνιο leasing ορισμένων εκ των 6.000 μικρών νησιών.
Για την ακρίβεια δεν πρότεινε η βρετανική εφημερίδα αλλά δημοσιοποίησε απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της.
Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται να προχωρήσει σε πώληση ή να θέσει σε μακροχρόνιο leasing ορισμένα εκ των 6.000 μικρών νησιών, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικονομία της».
Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, κ. Elena Moya, υπάρχει περιοχή της Μυκόνου στην οποία το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 1/3 και για την οποία αναζητείται υποψήφιος αγοραστής ο οποίος θα δημιουργήσει ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο.
Παράλληλα, ενδιαφέρον για αγορές αρκετών περιοχών της Ρόδου έχει καταγραφεί μεταξύ Ρώσων και Κινέζων επενδυτών. Μάλιστα, μεταξύ των ενδιαφερομένων εμφανίζεται και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κ. Roman Abramovich, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο.
Όπως τονίζει η «Guardian», στην ιστοσελίδα Private Islands έχει αναρτηθεί προς πώληση το νησί «Ναυσικά» στο Ιόνιο, προς 15 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν, όμως και άλλες περιοχές -κυρίως μικρά ακατοίκητα νησιά- που μπορεί να πωληθούν έως και 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή, όπως τονίζει η εφημερίδα, «φθηνότερα από ένα σπίτι στο Mayfair ή στο Chelsea».
Φυσικό ήταν να έλθει πληρωμένη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέστειλε επιστολή-απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», σχετικά με τη δήθεν πώληση νησιών από την ελληνική κυβέρνηση.
Η επιστολή του έχει ως εξής:
«Αγαπητοί κύριοι/κυρίες
Επιθυμώ να δηλώσω την απογοήτευσή μου για το άρθρο σας με την υπογραφή της κ. Elena Moya, που δημοσιεύτηκε στη σημερινή έκδοση «Guardian» (25/06/2010).
Αρχικά, ο ισχυρισμός ότι η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται στην πώληση οποιουδήποτε νησιού είναι πλήρως ανακριβής. Οι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, ούτε κάτι καινούριο είναι ούτε και αποτελεί νέο στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Πράγματι, το νησί του Ιονίου «Ναυσικά» είναι μια τέτοια περίπτωση που βρίσκεται στην αγορά εδώ και καιρό.
Είναι δε εξίσου παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με Ρώσους και Κινέζους επενδυτές την πώληση γης στη Ρόδο, γεγονός που ανήκει στο πεδίο της ιδιωτικής εμπορικής κτηματομεσιτικής αγοράς που ουδεμία σχέση έχει με το ελληνικό Δημόσιο, αλλά βασίζεται σε ανυπόστατες φήμες.
Όσο για την παρατραβηγμένη άποψή σας ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών, «ωθούμενη από την αδυναμία του κράτους να αναπτύξει υποδομές και αστυνόμευση σε πολλά από αυτά», είναι όχι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά και προσβλητική. Επιπλέον, τέτοιοι ισχυρισμοί πραγματικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα μιας τέτοιας δημοσίευσης και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Guardian».
Η αλήθεια είναι ότι άλλο πράγμα είναι να πωλεί η κυβέρνηση νησιά που ανήκουν στο ελληνικό κράτος και άλλο είναι να πωλεί κάποιος ή κάποιοι ιδιώτες νησί ή νησιά τα οποία είναι ιδιοκτησία τους. Τουλάχιστον ο παραλληλισμός και ο συνδυασμός, ως βάση ενός τέτοιου ρεπορτάζ, και αστήρικτος είναι και αντιδεοντολγικός, ακόμη και για Αγγλοσάξονες!
Όσο για τα ιδιωτικά νησιά, είτε είναι είτε όχι προς πώληση, σημειώνουμε πως στην wikipedia θα βρει κανείς 12 τέτοια νησιά καταγεγραμμένα ως ιδιωτικά.
Πρόκειται για την Άτοκο Ιθάκης, το Ασπρονήσι Θήρας, την Κορωνίδα Αργολίδας, τη Μαδουρή στη Λευκάδα, τον Πάτροκλο πριν απο το Σούνιο, τους Πεταλιούς στο Νότιο Ευβοϊκό, τη Ρηνειά της Σκύρου, το Ρευματονήσι της Αντίπαρου, το Σκορπίδι Λευκάδας, τον Σκορπιό Λευκάδας, τη Σπετσοπούλα και τον Σωρό Εχινάδων νήσων».
ΠΗΓΗ: http://www.paraskevi13.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου