'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τσιγάρο&αλκοόλ αυξάνουν 8 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα

Τη χρονιά που το «Βασικό ένστικτο» έβγαινε στις αίθουσες, ο πρωταγωνιστής Μάικλ Ντάγκλας εισαγόταν σε κλινική απεξάρτησης από το αλκοόλ. Ο διάσημος ηθοποιός ήταν και μανιώδης καπνιστής τουλάχιστον ως το 2006, οπότε λέγεται ότι προσπάθησε να το κόψει, μαζί με την κατά 25 χρόνια νεότερη σύζυγό του Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς.

Τσιγάρο και κατάχρηση αλκοόλ είναι σύμφωνα με τους γιατρούς οι πιθανότερες αιτίες για τον καρκίνο του λάρυγγα με τον οποίο διαγνώστηκε ο 66χρονος σταρ. Οι γιατροί του εμφανίζονται αισιόδοξοι ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν ...
περισσότερες από 8 εβδομάδες χημιοθεραπείας για να πετύχουν τη συρρίκνωνη του όγκου.

Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το τσιγάρο και το αλκοόλ δεν έχουν κάνει ολοκληρωτική ζημιά. Οπως επισημαίνουν οι γιατροί αυτές οι δύο συνήθειες αυξάνουν ως και οκτώ φορές τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου. «Παλαιότερα ο καρκίνος του λάρυγγα εμφανιζόταν συχνότερα στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα,αφού σε αυτά ήταν συχνότερα το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.Σήμερα όμως οι συνήθειες αυτές έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και δεν κάνουν διακρίσεις» παρατηρεί ο δρ Νίκος Μαρουδιάς , διευθυντής ΩΡΛ στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο καρκίνος του λάρυγγα καταλαμβάνει περίπου 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως αλλά και το 50% των περιπτώσεων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. «Η Ελλάδα είναι περίπου 10η στον κόσμο σε συχνότητα καρκίνου του λάρυγγα».

Η συγκεκριμένη μορφή της νόσου πλήττει συχνότερα τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, αν και τα τελευταία χρόνια η αναλογία μειώνεται εις βάρος του γυναικείου φύλου. «Παλαιότερα για κάθε 10 άνδρες ασθενείς αντιστοιχούσε μία γυναίκα. Την τελευταία πενταετία η αναλογία είναι 5 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες της... απελευθέρωσης των γυναικών σε σχέση με το τσιγάρο και το αλκοόλ» αναφέρει ο δρ Μαρουδιάς.

Η βραχνάδα που διαρκεί πολύ καιρό ή ο ανεξήγητος και επίμονος πονόλαιμος είναι σημάδια που πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» για μια επίσκεψη σε ΩΡΛ, ιδιαίτερα για όσους καπνίζουν πολύ.

Οπως σε όλους τους καρκίνους, έτσι και στον καρκίνο του λάρυγγα η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει και την αποτελεσματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική αφαίρεση του όγκου (με νυστέρι ή λέιζερ) και στη συνέχεια - αν χρειαστεί- χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. «Στα πρώτα στάδια 95% θεραπεύονται πλήρως» αναφέρει ο κ. Μαρουδιάς. Ωστόσο, αν η διάγνωση καθυστερήσει, μπορεί ο όγκος να φτάσει σε μέγεθος απαγορευτικό για χειρουργείο ή ακόμη και να προκαλέσει μεταστάσεις (στον τράχηλο ή και στους πνεύμονες). Σε προχωρημένο καρκίνο του λάρυγγα λύση είναι η ριζική λαρυγγεκτομή η οποία συνεπάγεται αναπηρία, αφού ο ασθενής έχει τραχειοτομία για όλη την υπόλοιπη ζωή του και μπορεί να μιλήσει μόνο με τεχνικά μέσα.


ΠΗΓΗ
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://stakarfia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου