'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Οι Ισλανδοί μας έβαλαν …γυαλιά

Τώρα που τελειώνουν τα «μπάνια του πρωθυπουργού» θα ήταν χρήσιμο ο πετών τη σκούφια του για ταξίδια Γ. Παπανδρέου, να επισκεφθεί τη χώρα των πάγων και των ηφαιστείων, την Ισλανδία.

Εκεί, θα πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια ότι, ο τρόπος που αντέδρασε αυτή η μικρή χώρα στη χρηματοπιστωτική κατάρρευση ουδεμία σχέση έχει με τον δικό του τέταρτο δρόμο της …κολάσεως

Κατ΄ αρχάς οι πολίτες αποφάσισαν με δημοψήφισμα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνόταν με την αποζημίωση των ξένων επενδυτών που έχασαν τα χρήματά τους λόγω της πτώχευσης των ισλανδικών τραπεζών. Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή», επιβλήθηκαν κι εκεί τα γνωστά και σε..........
μας «μέτρα» -περικοπή κρατικών δαπανών, μείωση εισοδημάτων κ.λπ. Η οικονομική δραστηριότητα πάγωσε, η ανεργία ανέβηκε από το 1% στο 9%. Δημιουργήθηκε όμως άμεσα ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους: Απαγόρευση κατάσχεσης των σπιτιών όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δομές ψυχολογικής, νομικής και κοινωνικής υποστήριξης, προγράμματα αποκατάστασης ανέργων.

Και η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε δεν αποτελείτο από μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά από πρόσωπα κύρους χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Τα συμπεράσματά της οδήγησαν σε καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε βάρος πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εντάλματα σύλληψης.

Η εξέλιξη αυτή πρόσφερε σίγουρα μια ηθική ικανοποίηση στους οργισμένους Ισλανδούς. Και όταν ήρθε πάλι η στιγμή να εκφραστούν με την ψήφο τους, έδειξαν ότι το καταθλιπτικό βάρος της κρίσης δεν τους έχει στερήσει το χιούμορ. Δήμαρχος του Ρέικιαβικ εξελέγη ένας δημοφιλής κωμικός, επικεφαλής μιας κίνησης με τίτλο «Οι καλύτεροι». Μέλη της μπορούσαν να γίνουν όλοι, με μόνη προϋπόθεση να μην ανήκουν σε κανένα πολιτικό κόμμα.

Οι Ισλανδοί μας έβαλαν …γυαλιά. Μπορούμε, τουλάχιστον, να τους αντιγράψουμε;…

Γράφει ο Καφενόβιος
ΠΗΓΗ: http://kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου