Ο Σάβα Σαβάνοβιτς επανήλθε για πρώτη φορά στη ζωή στην τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου τον Φεβρουάριο όταν οι δημοτικές αρχές, οι τουριστικοί πράκτορες και εταιρίες τροφοδοσίας στο Βάλιεβο αποφάσισαν να τον χρησιμοποιήσουν ως "μασκότ", για να προωθήσουν τον τουρισμό στην περιοχή. Ο θρύλος του βρικόλακα μετατράπηκε σ' έναν Σέρβο χωρικό, κουρασμένο, χλωμό, μ' ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο που αποκαλύπτει δύο κοφτερούς κυνόδοντες και αντί για αίμα ρουφά ένα ποτήρι μπύρας ντόπιας παραγωγής.
Το τουριστικό γραφείο Kasper Travel (www.kasper-travel.com), στο Βάλιεβο, προσφέρει για τους τολμηρούς ταξιδιώτες "Περιπέτειες με τζιπ, με τον Σάβα" ή "Σαββατοκύριακα χαλάρωσης με τον Σάβα". Οι... τολμηροί τουρίστες, που θα τα επιλέξουν, θα επισκεφθούν τοποθεσίες μυστηρίου, στα δάση και σε βουνά κοντά στο Βάλιεβο, γεύματα "μαγειρεμένα από τον Σάβα" κι έναν παλιό νερόμυλο, όπου φέρεται να έζησε ο Σάβα Σαβάνοβιτς, στραγγαλίζοντας τους περαστικούς που ζητούσαν καταφύγιο.
Ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Η σερβική εκκλησία, τον περασμένο Ιούνιο, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της στην απόφαση των αρχών, να υιοθετήσουν έναν βρικόλακα ως "μασκότ", ενώ η γειτονική πόλη Μπαγίνα Μπάστα έχει απειλήσει να κινηθεί νομικά, καθώς ο Σάβα Σαβάνοβιτς αποτελεί επίσης τμήμα της δικής της πολιτιστικής και λαϊκής παράδοσης.
Ο μύθος
Η επικρατέστερη θεωρία θέλει τον θρύλο του μυλωνά-βαμπίρ να έχει επινοηθεί τον 19ο αιώνα από τον Σέρβο συγγραφέα Μίλοβαν Γκλίσιτς, για το βιβλίο του "90 χρόνια μετά". Το βιβλίο στάθηκε αφορμή για να γυριστεί η πρώτη σερβική ταινία τρόμου, με τίτλο "Leptirica" και να περάσει ο Σαβάνοβιτς στη σφαίρα των μύθων. Η κακή φήμη του Σάβα Σαβάνοβιτς ξεπέρασε ακόμη κι αυτή του "αντιπάλου" του, Σέρβου ... βρικόλακα, Πέταρ Μπλαγκόγιεβιτς, του πρώτου και μοναδικού βρικόλακα στον κόσμο, σύμφωνα με την παράδοση.
Ο Πέταρ Μπλαγκόγιεβιτς πέθανε ξαφνικά το 1725, αλλά ακόμη και μετά το θάνατό του, οι συγγενείς του και πολλοί χωρικοί ανέφεραν ότι τον είδαν να τριγυρίζει στο χωριό Κισίλιεβο. Σε μια εβδομάδα πέθαναν ορισμένοι χωρικοί στην περιοχή και τελικά οι αρχές αποφάσισαν να ανοιχτεί ο τάφος του. Το σώμα του Μπλαγκόγιεβιτς δεν ήταν μέσα, αλλά βρέθηκε σε άλλο σημείο, σε καλή κατάσταση, όπως όταν πέθανε. Τελικά, τρύπησαν το σώμα με έναν πάσσαλο, τον αποκεφάλισαν, τον έκαψαν και πέταξαν τις στάχτες στο Δούναβη. Η υπόθεση ερευνήθηκε εκείνη την εποχή επίσημα από τις αυστριακές αρχές, αφού η Σερβία ανήκε προσωρινά στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Οι αναφορές του τότε στρατιωτικού διοικητή Φρομπαλντ εστάλησαν στη Βιέννη και δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα δημοσιεύματα του βιενέζικου Τύπου φιλοξένησαν τα πορίσματα των ερευνών, που αποτελούν και την παλαιότερη υπόθεση βαμπίρ. Σήμερα, στο παλαιότερο τμήμα του νεκροταφείου του Κισίλιεβο δεν υπάρχει κανένα ίχνος του τάφου του Μπλαγκόγιεβιτς, ωστόσο αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι έγινε εκταφή πριν τοποθετηθεί επιτύμβια στήλη.
Στο Κισίλιεβο έζησε ο "μοναδικός βαμπίρ", λέει η σερβική παράδοση, αλλά οι εκεί αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής εκμεταλλευτεί τις σχετικές λαϊκές δοξασίες, για να προβάλουν τουριστικά την περιοχή.
ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου