'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στεγνώνει από ρευστό η αγορά

Και μάντης κακών υπήρξε ο Τειρεσίας στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν δεν φαίνεται να προμηνύει καλά μαντάτα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία 1 εκ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν περάσει έως τώρα στις μαύρες λίστες που καταγράφουν τα "κόκκινα" δάνεια και τις απλήρωτες επιταγές στην αγορά.

Ειδικά για τις επιταγές τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος, καθώς εκδόθηκαν 104.568 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες προκαλώντας τρύπα στην αγορά ύψους 963,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο έμειναν απλήρωτες 76.416 συναλλαγματικές αξίας 126,3 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το φέσι στην αγορά σε 1,090 δισ. ευρώ.

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί στους αναλυτές της αγοράς το γεγονός ότι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρουσιάζεται μείωση της μαύρης τρύπας σχεδόν στο μισό (48% , πέρισυ ήταν 2,094 δισ. ευρώ) γεγονός το οποίο εκτιμούν ότι δείχνει πως στην αγορά έχει σταματήσει να κινείται χρήμα για δάνεια, εκτός των τραπεζών και ότι οι έμποροι διστάζουν πλέον να δεχθούν για πληρωμή επιταγές ή συναλλαγματικές, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενο "κανόνι" του πιστωτή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει κατάρρευση της εμπορικής πίστης και σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου και τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια που φθάνουν τα 23 δισ. ευρώ, δίνουν τον τόνο της ανησυχίας για βαθιά ύφεση, που το πιθανότερο είναι ότι θα επιβεβαιώσει το δυσμενές σενάριο του -4% του ΑΕΠ και θα θέσει σε συναγερμό, τρόϊκα και οικονομικό επιτελείο.

Ήδη στο τέλος Μαρτίου στο κόκκινο βρίσκονται δάνεια 6,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 81,1 δισ. ευρώ στα στεγαστικά, 5 δισ. ευρώ σε σύνολο 35,4 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά και 7,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 111,7 δισ. ευρώ στα επιχειρηματικά.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για 1 εκ. ανέργους έως το τέλος του 2010 και οι έμποροι μιλούν για 100.00 λουκέτα σε επιχειρήσεις, δεδομένα που συμπληρώνουν την εικόνα για την κατάσταση όχι μόνον της πραγματικής οικονομίας τον καυτό Σεπτέμβρη που πλησιάζει, αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις που περιμένουν τους χιλιάδες που βρίσκονται στις διακοπές του Αυγούστου και επιστρέφοντας θα μπουν για τα καλά, σε οικονομικό καύσωνα.


ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου