Τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς δεν συμβαδίζουν πάντα με την υγεία. Μια σειρά σκηνοθετών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας «Ιπποκράτης» στην Κω (1-6 Σεπτεμβρίου 2010 ) το αποδεικνύουν μέσα από τις ταινίες τους.
Οι πρωταγωνιστές των ταινιών που προβάλλονται στο φεστιβάλ έχουν μια συγκλονιστική ιστορία να διηγηθούν. Ίσως μάλιστα κάποιες από τις εμπειρίες ή τις ανησυχίες τους να αγγίζουν και πτυχές της δικής μας ζωής, εφόσον κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τις κοινωνικές αντιλήψεις περί ομορφιάς. Κι αν κάποτε η επίσκεψη στο γυμναστήριο είχε συνδεθεί με ένα υγιεινό modus vivendi, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει: ο αγώνας για τέλειο σώμα μπορεί να μας ωθήσει σε επικίνδυνες ουσίες, ενώ συχνά έχει αρνητικές συνέπειες και στην ψυχολογία μας.
Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 18 ταινίες μεγάλου μήκους, 23 μεσαίου μήκους και 31 μικρού μήκους, ενώ στο «Πανόραμα» συμμετέχουν 27 ταινίες. Από το σύνολο των ταινιών ξεχωρίζει η θεματική ενότητα με τα ντοκιμαντέρ που συνδέουν την εξωτερική μας εμφάνιση με ζητήματα υγείας.
Η αμερικανίδα Νταϊάν Ισραέλ, η πρωταγωνίστρια και η συμπαραγωγός του φιλμ «Σημαδεμένη ομορφιά» , υπήρξε πρωταθλήτρια του τρίαθλου και εξομολογείται στο φακό τη μάχη της με τις διατροφικές διαταραχές αλλά και τη μανία της για άσκηση: «Πιεσμένη και εξουθενωμένη από την εμμονή του πολιτισμού μας για λεπτό σώμα και εξωτερική τελειότητα, έκανα αποστολή μου να κατανοήσω αυτή τη μανία. Αφού υπήρξα για χρόνια παθιασμένη και ψυχαναγκαστική αθλήτρια, αυτή η αποστολή έγινε η νέα μου εμμονή».
Συχνά οι σκηνοθέτες ή οι παραγωγοί των ταινιών έχουν βιώσει τις επώδυνες συνέπειες των εμμονών που περιγράφουν στις ταινίες τους: η Τζέσικα Βαλέριους για παράδειγμα, πάλευε επί δέκα χρόνια με τη νευρική ανορεξία και στην ταινία της «Αντιμέτωποι με την ανορεξία» αναφέρεται στο ρόλο του διαδικτύου. Οι ασθενείς περιγράφουν στο ντοκιμαντέρ πώς εθίστηκαν σε ιστοσελίδες που προωθούσαν την ανορεξία.Παράλληλα ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία της εντεκάχρονης Τέσσα η οποία παλεύει με αυτή την ασθένεια από τα 7 της χρόνια.
Ακόμη και για άτομα οροθετικά, όπως ο ινδός Κούντρακπαμ Πράντιπ Κούμαρ Σινγκ, η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αποτελέσει στόχο ζωής. Στην ταινία «Mίστερ Ινδία» του Χοαμπάμ Παμπάν Κούμαρ, ο πρωταγωνιστής Πράντιπ. αφού έμαθε ότι πάσχει από AIDS, αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπόντι μπίλντινγκ παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών.
Ο γερμανός Νίκο Φον Γκλάσοφ δηλώνει με το έργο του ότι «Ουδείς τέλειος». Γεννήθηκε με αναπηρία εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της Θαλιδομίδης και αποφάσισε να μας συστήσει κι άλλα έντεκα άτομα που στάθηκαν εξίσου άτυχα με αυτόν, αλλά εντάχθηκαν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο. Αυτοί οι ήρωες ποζάρουν γυμνοί για ένα φωτογραφικό λεύκωμα και ο Γκλάσοφ τους ακολουθεί με το φακό του, με διάθεση χιουμοριστική και διόλου «πολιτικά ορθή».
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των διατροφικών διαταραχών: η παχυσαρκία. Η ιταλίδα Τάνια Πεντρόνι στο δικό της φιλμ («Υπερμεγέθεις ζωές) προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς είναι να ζεις μια «υπερμεγέθη ζωή» σε έναν κόσμο που σε θέλει λεπτό και καλοφτιαγμένο. «Η παχυσαρκία είναι άλλος ένας τρόπος να μιλήσεις για τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Από τη μια η σύγχρονη αισθητική απαιτεί να είσαι λεπτός και από την άλλη προωθείται η υπερβολική κατανάλωση αγαθών», τονίζει η σκηνοθέτις.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Τζούλια Γκρέιερ στην ταινία της «Καταβροχθίστε» υπενθυμίζει ότι χρόνιες ασθένειες μπορούν να αναστραφούν με σωστές διατροφικές επιλογές. Γίνονται συγκλονιστικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα αλλά επειδή υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα στις βιομηχανίες σίτισης και φαρμάκων, τα συλλογικά όργανα των ιατρών δεν τις υποστηρίζουν.
Στους υπόλοιπους θεματικούς άξονες του φεστιβάλ περιλαμβάνονται ταινίες για τον αυτισμό, (όπως το «Αλογόπαιδο» του Μισέλ Οριόν Σκοτ), για τις ψυχικές νόσους, τη νόσο του Αλτζαχάιμερ, το ρόλο των βοτάνων στη θεραπεία των ασθενειών, τη σεξουαλικότητα και το ΑΙDS.
Μάλιστα εκτός από την καθιερωμένη τελετή βραβείων, θα πραγματοποιηθεί κι ένα χάπενιγκ: περίπου 2000 προφυλακτικά θα μοιραστούν στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την εξάπλωση του AIDS, ενώ αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει το φιλμ η «Βασίλισσα των προφυλακτικών» των Συλβάνα Σέσι και Ρέτο Στραμ. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση της διάσημης σεξολόγου Μόνικα Κράουζε, εστιάζοντας στην περίοδο που έμενε στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, προσπαθώντας να διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά τη νεολαία.
Το Φεστιβάλ εξελίσσεται σε μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στο κοινό, τους καλλιτέχνες και τα μέλη της ιατρικής κοινότητας. Η καλλιτεχνική του διευθύντρια Λουκία Ρικάκη μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για ζητήματα υγείας.
Πληροφορίες: Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδαwww.healthfilmfestival.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://alliscinema.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου