Εως και 1.000 χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν τα πλαστικά απορρίμματα. 200 έως 500 χρόνια ο μέσος όρος ζωής για τα κουτάκια από αλουμίνιο. 8 εκατ. τόνοι αποβλήτων καταλήγουν καθημερινά στους ωκεανούς
Σε ένα από τα ανθεκτικότερα... «είδη» του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε ένα από τα λίγα που δεν απειλούνται με εξαφάνιση αναδεικνύονται τα σκουπίδια, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Μεσόγειος-SOS και WWF.
Παρά την ανακήρυξη του 2010 ως έτους βιοποικιλότητας τα στερεά απόβλητα που απαντώνται στις θάλασσες αυξάνονται σταθερά, απειλώντας το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία.
Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από προϊόντα που χρησιμοποιούμε καταλήγουν καθημερινά στους ωκεανούς του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή 700.000 με 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά ή λόγω κατάποσης σκουπιδιών που βρίσκουν στη θάλασσα.
Ο χρόνος ζωής των συνηθέστερων αποβλήτων της θάλασσας ποικίλλει με ορισμένα εξ αυτών, όπως το φελιζόλ, η πολυουρεθάνη ή τα γυάλινα μπουκάλια, να μην εξαφανίζονται ποτέ...
Ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα συγκαταλέγονται οι γυάλινοι λαμπτήρες, παντός είδους πλαστικά, τα μπουκάλια, τα δοχεία απορρυπαντικών και τα σπρέι, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από τη ρίψη τους στα θαλάσσια νερά επεκτείνονται και στον οικονομικό τομέα: «Μείωση του τουρισμού λόγω της υποβάθμισης ακτών και θαλασσών, υψηλό κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης» είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρουν η WWF και η Μεσόγειος-SOS.
Οι οργανώσεις εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας πως οτιδήποτε πετάμε επίτηδες ή κατά λάθος στον δρόμο, σε αποβάθρες ή απευθείας σε ποτάμια και ρέματα καταλήγει στη θάλασσα μέσω της βροχής και του αέρα. Επίσης, εξηγούν πως όλα τα μη βιοδιασπώμενα αντικείμενα που φτάνουν στα αποχετευτικά δίκτυα από τα σπίτια μας μπορεί να καταλήξουν στη θάλασσα με σοβαρούς κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον.
Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις έδωσαν στη δημοσιότητα μια λίστα με τα απόβλητα που απορρίπτονται συχνότερα στις θάλασσες, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς, βάσει των δεδομένων, τα κύρια αίτια της ρύπανσης στους ωκεανούς είναι ανθρωπογενή...
Πηγή: Έθνος (Κατερίνα Ροββα)ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://anagogi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου