'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

"Χρυσά" πληρώνουν οι Έλληνες τα εισαγόμενα προϊόντα

Κατά 6% ακρίβυνε το οικογενειακό καλάθι μέσα σε ένα μήνα. Από 1977,44 ευρώ που κόστιζε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο σκαρφάλωσε στα 2085,05 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (19/08) το ΕΛΚΕΚΑ. Την ίδια στιγμή, πανάκριβα πληρώνουμε τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών, με την Ελλάδα να φιγουράρει πάντα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2087,05 ευρώ τον ΙΟΥΛΙΟ-2010 σε σχέση με τον ΙΟΥΛΙΟ -2009 που κόστιζε 1977,44ευρώ, έχουμε μία αύξηση 109,61 ευρώ , ποσοστό 6%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν :

α) 19% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός"’,

β) 19% της ομάδας "Μεταφορές"

γ) 8% της ομάδας "Στέγαση",

δ) Κατά 5% της ομάδας "Επικοινωνίες"

Από "χρυσάφι" τα προϊόντα των πολυεθνικών

Πανάκριβα πωλούνται στην ελληνική αγορά πολλά προϊόντα πολυεθνικών ομίλων, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε σχέση με τις τιμές 70 προϊόντων σε έξι χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Σλοβενία και Ελλάδα).

Σύμφωνα με το “Βήμα” (19/08), η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (οι τιμές αποτυπώνονται χωρίς τον ΦΠΑ και τις προωθητικές ενέργειες) αφορά διεθνή προϊόντα ευρείας κατανάλωσης περίπου 20 πολυεθνικών ομίλων και έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Στην Ελλάδα, τα αναψυκτικά πωλούνται 31% ακριβότερα σε σχέση με τη Γαλλία, τα γιαούρτια 65% ακριβότερα και πάλι σε σχέση με τη Γαλλία, το αλεύρι 95% ακριβότερα σε σχέση με τη Γερμανία, τα δημητριακά 13% σε σχέση με τη Σλοβενία, το φρέσκο γάλα 21% σε σχέση με τη Γερμανία, η οδοντόκρεμα 88% σε σχέση με τη Γαλλία, το φιλέτο κοτόπουλου (1 κ.) 28% σε σχέση με την Ισπανία, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι (1 lt.) 69% σε σχέση με τη Σλοβενία, η μπίρα 39% σε σχέση με τη Γερμανία και το παιδικό γάλα σε σκόνη 83% σε σχέση με την Ισπανία.

Ταυτόχρονα ωστόσο, σε αντίθεση με τις τιμές των διεθνών επώνυμων προϊόντων, η χώρα μας αποδεικνύεται εξαιρετικά φτηνή στα φρούτα, στα λαχανικά και στα μακαρόνια, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις άλλες χώρες.

Όπως σημειώνεται, υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται ακόμη και σε διπλάσια τιμή στην Ελλάδα απ' ό,τι π.χ. στη Γερμανία ή εταιρείες που δουλεύουν με μεικτό περιθώριο κέρδους από 40% ως και 60%.

Eκτεταμμένους ελέγχους σχεδιάζει το υπουργείο

Ο ενδοομιλικός έλεγχος (transfer pricing) είναι ένα από τα βασικά εργαλεία, που διαθέτει το υπουργείο Οικονομίας, για να βάλει σε κίνηση τη διαδικασία μείωσης των τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να περάσει νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του καμποτάζ) με την οποία θα συσταθούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος πιο αποτελεσματικός, ενώ πρόκειται να προσληφθούν και εξειδικευμένοι εξωτερικοί συνεργάτες.

Επίσης, απέκτησε το σύστημα "Αmadeus"- που έχουν όλες οι αντίστοιχες Αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- με το οποίο είναι δυνατός ο έλεγχος της αξιοπιστίας των στοιχείων που υποβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες στο υπουργείο.

Εξάλλου, μια ομάδα δέκα υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει εκπαιδευτεί από τον Σύνδεσμο Ορκωτών Ελεγκτών, για να μπορεί να ελέγχει τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το transfer pricing, οι πολυεθνικοί όμιλοι πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τις τιμές των προϊόντων τους στις συναλλαγές που έχουν από μητρική σε θυγατρική εταιρεία.

Και προφανής στόχος είναι ο εντοπισμός τυχόν υπερτιμολογήσεων των ενδοομιλικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να διογκώνεται τεχνητά το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται, άρα να εμφανίζεται ως αναγκαία η αύξηση των τιμών πώλησης προς τους τελικούς καταναλωτές.


ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου