'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Άρχισε χθες 22 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία διεθνής σύνοδος που έχει ως στόχο να μην γίνει η Αρκτική το επόμενο «πεδίο μάχης» για τον ορυκτό πλούτο.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου αποθέματος κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό.
Ενδιαφέρον για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αρκτική έχουν εκφράσει πολλές χώρες.
Η Ρωσία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Δανία και οι ΗΠΑ, ήδη διεκδικούν μέρους του εδάφους της Αρκτικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία το 2001 είχε καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ διεκδικώντας την κυριαρχία επί της κορυφογραμμής Λομονόσοφ, ωστόσο απορρίφθηκε γιατί τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή.
Τρία χρόνια μετά, μια αποστολή με επικεφαλής τον Artur Chilingarov, τοποθέτησε μια σημαία της Ρωσίας φτιαγμένη από τιτάνιο, στο βυθό του Βόρειου Πόλου, ως μια συμβολική κίνηση υποστήριξης των συμφερόντων της χώρας.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία συγκεντρώνει νέα επιστημονικά δεδομένα ώστε να διεκδικήσει την εδαφική κυριαρχία της εν λόγω περιοχής.
Αναμένεται να καταθέσει όλα τα στοιχεία στον ΟΗΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Παρόμοια αιτήματα σχεδιάζουν να καταθέσουν στον ΟΗΕ ο Καναδάς και η Δανία.
Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.
Ο Ρώσος επιστήμονας Lev Voronkov δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών στη Σύνοδο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία και η Νορβηγία, υπέγραψαν συνθήκη βάζοντας ένα τέλος στη 40χρονων διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα τους, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στον Αρκτικό Ωκεανό.

Πηγη : econews.gr
TNSite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου