'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εισαγγελέας στον λαβύρινθο του Μινώταυρου...


Αυτοψία στον λαβύρινθο του... Μινώταυρου στη Γόρτυνα της Κρήτης, που λεηλατήθηκε πρόσφατα από λαθρανασκαφείς, πραγματοποίησαν χθες ο εισαγγελέας Ηρακλείου Ν. Μαρκάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Γ. Μεσοδιακάκης, εκπρόσωποι της νομαρχίας, της τοπικής διοίκησης της Σπηλαιολογικής Εταιρείας Κρήτης, αλλά και τεχνικά συνεργεία.

Κατά τη συνάντηση-αυτοψία επισημάνθηκε η άμεση λήψη μέτρων για....
την προστασία του πολυδαίδαλου ιστορικού σπηλαίου, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, από τους εισβολείς-λαθρανασκαφείς, αλλά και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι το σπήλαιο αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, ενώ κατά τη γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε από τους κατακτητές ως μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών και ότι ακόμα και σήμερα σε πολλά σημεία του υπάρχουν επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες.

«Θα υπάρξει άμεσα σφράγισμα της εισόδου του σπηλαίου και ταυτόχρονα καθαρισμός του. Παράλληλα, θα γίνουν μελέτες για την προστασία και τεχνική ενίσχυση του ιστορικού σπηλαίου, με στόχο τη μελλοντική αξιοποίηση - επισκεψιμότητά του», δήλωσε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της νομαρχίας Ηρακλείου, Αννα Βασιλάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι σε συνεργασία με τη Σπηλαιολογική Εταιρεία από χθες βρίσκονται και ερευνούν τον λαβύρινθο δύο εκπρόσωποι γερμανικής μελετητικής και κατασκευαστικής εταιρείας με μεγάλη εμπειρία σε σχετικά έργα. «Οι Γερμανοί έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν τα πυρομαχικά, αλλά και να πραγματοποιήσουν όλες τις εργασίες υποστήριξης και ενίσχυσης», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βασιλάκη.
«Ο πανελλήνιος θόρυβος από το δημοσίευμα του «Εθνους» και των άλλων ΜΜΕ για την πρόσφατη λεηλασία του σπηλαίου από τους λαθρανασκαφείς έπιασαν τόπο και κινητοποιήθηκαν οι Αρχές. Είναι χρέος όλων μας η προστασία και η ανάδειξη του ιστορικού μυθικού σπηλαίου.

Ζητάμε χρόνια τώρα το αυτονόητο», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Κώστας Φωτεινάκης. Το σπήλαιο, όπως λέει ο ίδιος, χρόνια τώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι», καταστρέφεται και λεηλατείται από κάθε παράνομο, ενώ στο παρελθόν δύο φορές είχαν σημειωθεί μεγάλες εκρήξεις πυρομαχικών, με αποτέλεσμα το σπήλαιο να αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας.
Ο πλούτος του σπηλαίου

Λαξευτές επιγραφές, θυρεοί και οικόσημα
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Εταιρείας Κρήτης, το σπήλαιο-λαβύρινθος αναφέρει ότι συνδέθηκε με τους μύθους του Θησέα και του Μινώταυρου, τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό, αρχαιολογικό, αλλά και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν πάνω από 900 λαξευτές επιγραφές, έχουν βρεθεί θυρεοί - οικόσημα των ευγενών Ενετών και όπως προκύπτει από περιηγητικά κείμενα και χάρτες της Κρήτης, τον 16ο αιώνα ήταν ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/
http://hassapis-peter.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου