Πολίτες δέκατης κατηγορίας εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που στερούνται βασικών ιατρικών μηχανημάτων, γιατί έτυχε να γεννηθούν σε μία χώρα φτωχή.
Είναι ενδεικτικό πως το 2008, δαπανήθηκαν 210 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων παγκοσμίως. Τα τέσσερα από τα πέντε αυτά μηχανήματα αγοράστηκαν από χώρες της Ευρώπης ή τις ΗΠΑ!
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ταϊλάνδη σοκάρουν.
Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες!
Μάλιστα, σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες.
Οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στο τομέα της υγείας, είναι το βασικό αίτιο, σύμφωνα με τον οργανισμό. Και οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα ακριβά μηχανήματα. Σε ορισμένες χώρες, δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης με αποτέλεσμα περίπου το 40% των ασθενών που υποφέρουν από μολύνσεις να μην μπορούν να θεραπευτούν.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών. Σε πολλές περιοχές, τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, της αμφίβολης ποιότητας του νερού, της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, της κακής συντήρησης, της δυσκολίας να βρεθούν ανταλλακτικά, αλλά και της περιορισμένης εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, καταλήγει η έκθεση.
Ο ΠΟΥ προτείνει την χρήση τεχνολογιών που απαιτούν εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης, που είναι ανθεκτικές στην υγρασία και τη ζέστη και που μπορούν να τις χειριστούν άνθρωποι χωρίς ειδική εκπαίδευση και γνώσεις.
.newsbeast.gr
http://laikoyra.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου