'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

O Πλουσιότερος Ανθρωπος που υπήρξε ποτέ !!!!!

Ο Τζον Ροκφέλερ

(1839-1937) ήταν αμερικανός βιομήχανος, φιλάνθρωπος και ένας απο τους ισχυρότερους & πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.Όταν ήταν πιτσιρικάς, οι δυο μεγάλες του ...

 ....φιλοδοξίες ήταν να βγάλει 100.000 δολάρια και να αξιωθεί να σβήσει 100 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του.
Η οικογένεια του ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής. Αρχικά εργάστηκε ως λογιστής σε μικρές επιχειρήσεις. Το 1863 ίδρυσε το πρώτο διυλιστήριο πετρελαίου στο Κλίβελαντ και το 1870 ίδρυσε την Στάνταρντ Όιλ Κόμπανυ (Standard Oil Company).




ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ

Ο μπαμπάς του Τζον ήταν ένα υπόδειγμα τεμπέλη, όμως η μαμά του φρόντισε να «ψήσει» τον μικρό ότι η πολλή δουλειά «φτιάχνει» τον αφέντη. Η πορεία προς τα πλούτη άρχισε από ένα παντοπωλείο στη γειτονιά μέχρι να καταλήξει στην ίδρυση της Standard Oil, η οποία μέσα από πανούργες και ληστρικές πρακτικές μετατράπηκε στο μεγαλύτερο μονοπώλιο της Αμερικής, αντιπροσωπεύοντας το 90% της αγοράς επεξεργασμένων καυσίμων.




Σταδιακά η εταιρία του απέκτησε τον έλεγχο πολλών διυλιστηρίων της Αμερικής έχοντας στα ταμεία της σε ρευστό περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα δραστηροποιήθηκε και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς όπως τις μεταφορές, την σιδηρουργία κ.α.




ΤΟ IΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΤΡΑΣΤ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μέχρι το 1882 είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα απο τα ισχυρότερα τράστ του κόσμου.


Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το 1911 το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το μονοπώλιο της Standard Oil έπρεπε να τελειώσει και διέταξε την πετρελαϊκή αυτοκρατορία να «σπάσει» σε 34 κομμάτια με διαφορετικά Διοικητικά Συμβούλια.Αυτες οι μικροτερες εταιρειες θα έπρεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη.



 Όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, ο Ροκφέλερ είχε ήδη αποσυρθεί από τη εταιρεία του, έχοντας όμως κρατήσει μεγάλο ποσοστό μετοχών. Η διάσπαση της Standard Oil απογείωσε τις τιμές των μετοχών και έτσι ο Τζον μέσα σε μια νύχτα διπλασίασε την ήδη τεράστια περιουσία του.

Η άνοδος στην προεδρία των Η.Π.Α. του Θεόδωρου Ρούζβελτ συνέβαλλε αποφασιστικά στο τέλος της αυτοκρατορίας του.




ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΡΟΚΦΕΛΕΡ"

Το 1913 αποσύρθηκε απο τις επιχειρήσεις του και ίδρυσε, με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατομμύρια δολλάρια, το ίδρυμα Ροκφέλερ (Rockfeller Foundation) με σκοπό «την προαγωγή της ευημερίας της ανθρωπότητας στον κόσμο». 



Είχε προηγουμένως, το 1901, ιδρύσει το Ινστιτούτο Ροκφέλερ για ιατρικές έρευνες. Επίσης είχε ιδρύσει το 1880 το κολλέγιο Σπέλμαν στην Ατλάντα ενώ ήταν μεγάλος χορηγός του πανεπιστήμιου του Σικάγο. Σήμερα το ίδρυμα Ροκφέλερ είναι ένα απο τα πλουσιότερα στον κόσμο με περιουσία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων



Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ

Η αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε, ηταν η αλωπεκία.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ : ΤΣΙΓΓΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΗΣ

Ο Ροκφέλερ κατα τη διάρκεια της ζωής του δέχτηκε πολλές κριτικές για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Όπως αποδείχτηκε αργότερα μέσω της εταιρείας του είχε εξαγοράσει πολλούς δικαστές και πολιτικούς ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον κατηγορούσαν για υπερβολικά σκληρή μεταχείριση προς τους χιλιάδες εργαζομένους του.





 Η μεγαλύτερη πολέμιος του ήταν η δημοσιογράφος Ιντα Τάρμπελ, η οποία κατάφερε με μια σειρά άρθρων να αποκαλύψει το μέχρι τοτε κρυφό πρόσωπο του. Ο Τζον Ροκφέλερ δεν απάντησε ποτέ στις κατηγορίες της, απλώς φρόντιζε πάντα να λέει: «Αν πατήσω πάνω σε αυτό το σκουλήκι, θα τραβήξω απλώς την προσοχή του. Αν το αγνοήσω, θα εξαφανιστεί».


Ο Ροκφέλερ απέφευγε σε όλη του τη ζωή τις δημόσιες εμφανίσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω απο το πρόσωπο του. Γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως τσιγκούνης, αντικοινωνικός και μυστικοπαθής παρ'ολα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.


Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

Στα 74 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 318.3 δις δολάρια


ΘΑΝΑΤΟΣ

Απεβίωσε στις 23 Μαΐου του 1937 στο Όρμοντ Μπήτς της Φλώριντα.



Αποσπάσματα wikipedia

ΠΗΓΗ: troktikaras.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου