'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Επίδομα θέρμανσης για το ακριβό πετρέλαιο

Προτάσεις για επιστροφή των φόρων με κοινωνικά 
και οικονομικά κριτήρια 
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ)
 
Μονόδρομος φαίνεται να είναι για το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες νοικοκυριά. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να «παγώσουν» τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 23%. Ωστόσο αυτό δεν θα γίνει «αναίμακτα», καθώς στο Μνημόνιο προβλέπονται έσοδα 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία και αφού πλέον εγκαταλείπεται θα πρέπει τα έσοδα αυτά να καλυφθούν από την εξίσωση της φορολογίας στα πετρελαιοειδή.
Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέφεται σε αρκετές κατηγορίες πολιτών ο αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Δύο είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων για τα έσοδα. Η πρώτη αφορά την απευθείας καταβολή επιδόματος θέρμανσης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέσα στα Χριστούγεννα επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 500 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία κτλ. Δεν αποκλείεται πάντως το ποσό που θα επιστρέφεται στους πολίτες οι οποίοι θα το δικαιούνται να είναι ακόμη υψηλότερο. Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να αποτελέσουν εκτός από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και ο τόπος κατοικίας κάθε νοικοκυριού. Η δεύτερη πρόταση για επιστροφή του πρόσθετου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει να κάνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υπάρχουν εισηγήσεις που αναφέρουν ότι θα πρέπει η όλη διαδικασία της επιστροφής του φόρου να γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρόταση αυτή όμως έχει πολλά τεχνικά προβλήματα καθώς πολλά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σε διαφορετικό όνομα από αυτό του ατόμου που καταναλώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το τι θα γίνει με τους ενοίκους πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτόν η άμεση επιστροφή του φόρου με τη μορφή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να είναι τελικά αυτή που θα υπερισχύσει και θα εφαρμοστεί. Οπως αναφέρουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αυτό θα ισχύσει από εφέτος και κατά συνέπεια στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα συνεχίσει να ισχύει ο υψηλός ΕΦΚ που εφαρμόζεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και ανέρχεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
« Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να προστατεύσει το εισόδημα του πολίτη » ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδης σε ερώτηση που του ετέθη χθες δήλωσε: « Δεν διαψεύδω τίποτα, αλλά δεν επιβεβαιώνω και κάτι.Θέλουμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τους καταναλωτές από ενδεχόμενη αύξηση τιμών στην οποία θα οδηγηθούμε σε περίπτωση που έχουμε μετάταξη όλων αυτών των προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ ».

Κυβέρνηση: Μόνη λύση για το λαθρεμπόριο

Α ποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εμφανίζεται η κυβέρνηση. Αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου όπου αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων, πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έθεσαν το πρόβλημα στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε το πρόβλημα, όμως επέμεινε ότι με το σημερινό καθεστώς το κράτος έχει τεράστιες απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να παταχθεί. Σε αυτό το περιβάλλον συζητήθηκαν οι δυνατότητες εξεύρεσης κοινωνικού αντίβαρου σε αυτή την απόφαση και προτάθηκε να εξεταστούν από μηδενική βάση οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία αυτό χορηγείται. Συζητήθηκε, ειδικότερα, να υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνον με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.

ΝΔ: Ξεχάστε την αύξηση στο πετρέλαιο

«Καλά θα κάνει να ξεχάσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Ακρίβεια, ανεργία, κομμένες συντάξεις και μισθοί έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Δεν πάει άλλο».

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ

«Θα πέσουν οι πωλήσεις»
Διαφωνούν οι βενζινοπώλες με το σχέδιο εξομοίωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης με το επιχείρημα ότι θα πέσουν οι πωλήσεις καθώς η τιμή θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ το λίτρο.
Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εκτιμά ότι σε περίοδο κρίσης, με μειωμένα εισοδήματα και «στεγνή» αγορά, μια τέτοια κίνηση είναι μεγάλη επιβάρυνση τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Εκτιμά δε ότι το κράτος αντί να εισπράξει θα χάσει, όπως ήδη γίνεται με την κατακόρυφη μείωση των άλλων καυσίμων όπου οι φόροι άγγιξαν σχεδόν τα δύο τρίτα της τιμής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου