'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέβασε τα spread δανεισμού από 118 σε 988 μονάδες. Bravo Giorgo!!!

Μόλις πριν από ένα χρόνο από την Καθημερινή : (10-09-2009)
Η βελτίωση που καταγράφηκε στην ελληνική αγορά ομολόγων τον Αύγουστο, ανακόπηκε λόγω κυρίως της προκήρυξης των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και του κλίματος της αβεβαιότητας που δημιουργείται για τουλάχιστον ένα μήνα στην οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 118 μονάδες βάσης από 151 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο κατά μέσο όρο. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα στην εξαγγελία για εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα το spread να ξεκινήσει μια ανοδική πορεία και να φτάσει μέχρι και τις 148 μονάδες βάσης την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.
Χθες, η εικόνα ήταν καλύτερη αφού η διαφορά απόδοσης διαμορφώθηκε στις 137 μονάδες βάσης, επίπεδο όμως που είναι υψηλότερο από αυτά του Αυγούστου. Πάντως, από τότε που ξεκίνησε η άνοδος (27 Αυγούστου το spread ήταν 115 μονάδες βάσης) μέχρι και χθες η αύξηση φτάνει τις 22 μονάδες βάσης.
Τον Αύγουστο, η αξία των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) διαμορφώθηκε στα 30,76 δισ. ευρώ από 18,19 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 25,08 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2008. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,46 δισ. ευρώ από 791 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε τίτλους διάρκειας μεταξύ 7 και 10 ετών, οι οποίοι απορρόφησαν 22,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας έχει αντλήσει από τις αγορές το ποσό - ρεκόρ των 55,4 δισ. ευρώ. Για τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένη η επανέκδοση εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων για την αναχρηματοδότηση παλαιών γραμματίων ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια άλλη έκδοση προγραμματισμένη, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι με δεδομένο τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού δεν θα σημειωθούν νέες υπερβάσεις στο δανειακό πρόγραμμα του 2009, ανεβάζοντας τον συνολικό δανεισμό άνω των 60 δισ. ευρώ.
Σήμερα ένα χρόνο μετά:
Spreads widen to new records in 10−year Greek (988 bp) 


http://online-pressblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου