'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Άνω των 7,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές!!!!

Ελλιπή είναι τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των φορέων της γενικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι του μνημονίου.
 
Από τα συνολικά 1543 νομικά πρόσωπα μόνο 893 έχουν προσκομίσει στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς ΟΤΑ και τα 2/ 3 των ασφαλιστικών ταμείων αγνόησαν την εντολή του ΥΠΟΙΚ.
 
Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης αφού μέσω νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ χρωστά περί τα 7,2 δισ. ευρώ.
Τα 5,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη ρυθμιστεί νομοθετικά, οπότε το έλλειμμα επιβαρύνεται με 1,9 δισ. ευρώ.
 
Η περίφημη «άσπρη τρύπα» - ανέκαθεν εργαλείο των κυβερνήσεων για την τεχνητή μείωση του ελλείμματος - αποδεικνύεται σχεδόν ανύπαρκτη. Μόλις που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα ασφαλιστικών ταμείων, νομικών προσώπων και ΟΤΑ για το 8μηνο...
 
Την ίδια ώρα εντείνεται η μάχη με το χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα. Στα δημόσια ταμεία θα μπουν τελικά..... 52,7 δις. ευρώ μόνο αν το τελευταίο 4μηνο εισπράττονται 5,4 δις. ευρώ μηνιαίως όταν έως τώρα οι εισπράξεις δεν ξεπερνούν τα 4,6 δις. ευρώ.
Από την Παρασκευή η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων άρχισε να στέλνει το 1 εκατ. εκκαθαριστικών για την περαίωση στοχεύοντας σε εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ.
 
Η δραματική υστέρηση των εσόδων οδήγησε την Goldman Sachs να εκτιμήσει σε έκθεση της ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα περικοπής δαπανών τονίζοντας ότι ίσως χρειαστεί επιμήκυνση του μηχανισμού στήριξης. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα αναφέρεται στην έκθεση ενδεχομένως να προχωρήσει σε οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους της.
 
Στον αντίποδα το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για το ελληνικό χρέος μειώνονται, καθώς για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο το κόστος ασφάλισης των ετήσιων τίτλων υποχώρησε έναντι αυτού των δεκαετών. 
 
(skai.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου