Καταργούνται τα όρια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες (ήταν 200 MW) και για τη γεωθερμία (ήταν 20 MW).
Αυτή τη σημαντική αλλαγή προβλέπει μεταξύ άλλων υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, ύστερα από αιτήματα φορέων της αγοράς.
Έτσι, συνολικά τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνουν από 3.650 σε 3.700 MW, ενώ τα αιολικά παραμένουν στις 4.000 MW, τα φωτοβολταϊκά στα 1.500, τα ηλιοθερμικά 120, η βιομάζα στα 200. Τα μεγάλα έργα, που θα κατασκευαστούν με τη διαδικασία του fast track, παραμένουν εκτός των ορίων αυτών.
Στο μεταξύ, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γλυκερία Σιούτη, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέες.
Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ τονίστηκε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και ότι πάνω από το 95 % των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσονται σε δασικές εκτάσεις.
Στην ίδια ημερίδα ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γ. Αμοργιανιώτης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ακόμη ότι σε ετήσια βάση εγκαθίστανται 100 - 150 μεγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι του Κιότο, οι επενδύσεις θα πρέπει να δεκαπλασιασθούν σε 1.000 μεγαβάτ ετησίως.
http://news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου