'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Καταγγελίες για κακοποίηση και βασανιστήρια από αστυνομικούς

Σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης - ενίοτε και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα - και ατιμωρησία των υπευθύνων καταλογίζει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT).Στην έκθεσή της για το 2009, η Επιτροπή καταγράφει σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, σε σημεία τόσο ευαίσθητα όσο τα πέλματα των ποδιών και τα δάκτυλα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κακομεταχείριση προσιδιάζει με βασανισμό, σημειώνεται.

Σύμφωνα με καταγγελία, που επικαλείται η CPT, τα μέλη του τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν σε σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Άλλες κατηγορίες αφορούν εικονικό βιασμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, σημειώνεται στην έκθεση της CPT, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εξετάσουν τα περιστατικά.

Δεν θεσμοθετείται ένας αξιόπιστος, ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να προσαχθούν επίορκοι αστυνομικοί. Σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώνεται, το CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ελπίζοντας ότι θα ελεγχθούν. Όμως το CPT έχει πληροφορηθεί ότι δεν έγιναν έρευνες.

http://www.news21.gr/content.php?cid=100#c17211

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου