'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η καλοκαιρία φέρνει ... οικονοµία !!!

Λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο και ξύλα
Ούριο άνεµο στις... τσέπες των καταναλωτών στέλνει ένας αντικυκλώνας στον Βόρειο Ατλαντικό που παρατείνει την καλοκαιρία στη χώρα µας.   


Πολλοί κάτοικοι... της Νότιας Ελλάδας και της Αττικής έχουν αναβάλει την αγορά πετρελαίου θέρµανσης και καυσόξυλων, µε αποτέλεσµα ο τζίρος της αγοράς να έχει βυθιστεί έως και 50% σε σχέση µε πέρυσι.

«Είναι ο καλός καιρός, είναι όµως και τα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο κόσµος», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. ∆ηµήτρης Μακρυβέλλιος, πρώην πρόεδρος της Οµοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. «Παρά το γεγονός ότι η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης κυµαίνεται στα 70 µε 72 λεπτά το λίτρο, όπως διαµορφώθηκε τον περασµένο Απρίλιο, η κατανάλωση είναι κατά 50% χαµηλότερη σε σύγκριση µε πέρυσι».

Χιλιάδες οικογένειες, κυρίως στη Νότια Ελλάδα, δεν έχουν ακόµη προµηθευτεί πετρέλαιο θέρµανσης, επειδή η θερµοκρασία από τα µέσα του περασµένου Οκτωβρίου µέχρι και σήµερα κυµαίνεται όχι µόνο σε φυσιολογικά αλλά και σε υψηλότερα από τα συνηθισµένα για την εποχή επίπεδα.

«Να φανταστείτε ότι ακόµη και εκείνοι οι νοικοκυραίοι που έσπευσαν από τις 15 Οκτωβρίου να προµηθευτούν πετρέλαιο θέρµανσης, µήπως και τους βρει ξαφνικά ο χειµώνας, δεν αγόρασαν έναν τόνο, όπως συνήθιζαν µέχρι τώρα, αλλά 500 ή 600 λίτρα», λέει ο κ. ∆. Μακρυβέλλιος και προσθέτει: «∆εν είναι µάλιστα λίγοι οι διαχειριστές πολυκατοικιών που τους ακούω να λένε πως φέτος, ακόµη κι όταν πιάσουν τα κρύα, θα βάζουν το καλοριφέρ να δουλεύει λιγότερες ώρες για να εξοικονοµήσουν χρήµατα». Μια πενταώροφη πολυκατοικία που λειτουργεί µε κεντρική θέρµανση χρειάζεται συνήθως να εφοδιάζεται από τα µέσα Νοεµβρίου µέχρι και τον Μάρτιο µε περίπου έναν τόνο πετρέλαιο ανά 20 µέρες. Εφόσον ο καιρός δεν αλλάξει σηµαντικά το επόµενο δεκαήµερο, αυτό ισοδυναµεί µε κέρδος µεγαλύτερο από 800 ευρώ για τους ενοίκους της πολυκατοικίας.

Εξοφλούν µε δόσεις
«Οµως δεν είναι µόνο το πετρέλαιο.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και µε τα καυσόξυλα, όπου η ζήτηση µέχρι σήµερα παρουσιάζεται πεσµένη έως και περισσότερο από 50% σε σχέση µε πέρυσι», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αντρέας Κακαλής, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που προµηθεύει ξύλα στην περιοχή των Λιοσίων. Επισηµαίνει µάλιστα ότι εκείνοι που προτίµησαν να αγοράσουν για τις ανάγκες του χειµώνα πέντε τόνους καυσόξυλα µαζεµένους, ήταν ως επί το πλείστον άνθρωποι µεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό και µε αυτή την ποσότητα τους διευκολύναµε να το εξοφλήσουν µε δόσεις, σεβόµενοι την ανάγκη τους κι επειδή είναι πελάτες µας».

Οι τιµές των καυσόξυλων ανά τόνο είναι σχεδόν αντίστοιχες µε πέρυσι σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κ. Α. Κακαλής, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, έριξαν λίγο τις τιµές του πουρναριού, που είναι το ακριβότερο ξύλο, στα 170 ευρώ τον τόνο, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα οι τιµές κατά µέσο όρο είναι για τη δρυ 140 µε 150 ευρώ, την οξιά από 130 έως 140 ευρώ και για την ελιά και το πουρνάρι από 170µέχρι και 200 ευρώ.

Ο κ. Μάνθος Σανταµούρης, που είναι καθηγητής στο Τµήµα Φυσικής Περιβάλλοντος - Μετεωρολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, λέει στα«ΝΕΑ» ότι οι υψηλές θερµοκρασίες που επικρατούν τονφετινό Νοέµβριο έχουνπροκαλέσει σε πολλές περιοχές µηδενική κατανάλωση ενέργειας. Και εξηγεί πως από τη στιγµήπου υπάρχει ηλιοφάνεια, τα σπίτια θερµαίνονται από την ακτινοβολία – πολύ περισσότερο εκείνα µε νότιο προσανατολισµό – διατηρώντας τη ζέστη στη διάρκεια της µέρας. «Γενικά έχει υπολογιστεί ότι ο Νοέµβριος αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ενεργειακού φορτίου που καταναλώνουµε για θέρµανση τον χειµώνα».


Ο αντικυκλώνας
Οµως µέχρι στιγµής ο χειµώνας δεν έχει φανεί, καθώς ένας αντικυκλώνας στον Βόρειο Ατλαντικό που αλληλεπιδρά µε συστήµατα χαµηλής πίεσης στην Ισλανδία δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για την επικράτηση στη χώρα µας θερµών αερίων µαζών. Ο καθηγητής στον Τοµέα Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Γιώργος Κάλλος εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι τα δύο αυτά συστήµατα στέλνουν αέριες µάζες στη ∆υτική Μεσόγειο ευνοώντας τοφαινόµενο της κυκλογένεσης.

«Η κυκλογένεση που έχει φορά αντίστροφη από τους δείκτες του ρολογιού στέλνει από τα νοτιοδυτικά θερµές και υγρές µάζες αέρα. Ετσι έχουµε σχετικά υψηλές θερµοκρασίες, περιστατικά µεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, αλλά και βροχές».

tanea
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου