'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ναι στο Μνημόνιο από το ΣτΕ

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν μέτρα Δημόσιου συμφέροντος και το Μνημόνιο δεν είναι διεθνής συμφωνία υποστηρίζουν στην εισήγησή τους στην ολομέλεια του ΣτΕ που κρίνει τις προσφυγές, δύο Σύμβουλοι Επικρατείας.

«Πρόκειται για μέτρα που δεν παραβιάζουν διατάξεις του Συντάγματος και συνεπώς, κάθε εναντίωσή τους σε αυτά είναι άτοπη». Αυτή είναι η βασική σύνοψη της εισήγησης των δύο Συμβούλων της Επικρατείας απέναντι σε όλες τις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου από την ΑΔΕΔΥ, το ΔΣΑ και άλλους φορείς.  

Οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν απολύτως δικαιολογημένες τις περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις, τονίζοντας πως έγιναν για «υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ανάγκη μείωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τους εξωτερικού χρέους της χώρας, ενόψει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

Στη βασική ιδέα της πολυσέλιδης εισήγησης, οι ίδιες υπογραμμίζουν ότι μισθοί και συντάξεις διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι συντάκτες του είχαν πλήρη επίγνωση των συνεπειών από τη μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων και των καταβαλλομένων στους συνταξιούχους παροχών».

Και αναφέρεται ακόμα ότι για το λόγο αυτό «οι επίδικες ρυθμίσεις, με τις οποίες επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, δεν εμφανίζονται κατ’ αρχήν αντίθετες με την αρχή της αναλογικότητας».

Όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν οι εισηγήτριες, τα οικονομικά μέτρα θα προκαλέσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής των εγχώριων προϊόντων, στη διόρθωση των τιμών και υπηρεσιών, σε χαμηλότερο πληθωρισμό,  αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενδυνάμωση της απασχόλησης και τελικώς στην αύξηση του ΑΕΠ.

Οι περικοπές άλλωστε αφορούν όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι εισηγήτριες θεωρούν δεδομένο ότι οι επίμαχες περικοπές θα ασκήσουν επίδραση και στις αποδοχές των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά για την ελληνική οικονομία και δραστικότερα της μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, υποστηρίζουν
Οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας υποστηρίζουν πως το μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση και δεν απειλεί σε καμία περίπτωση την εθνική μας κυριαρχία.

Άλλωστε, για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουν ήδη θεσπισθεί νομοθετικά μέτρα, που αφορούν όχι μόνο το σκέλος της περιστολής εν γένει των δαπανών αλλά και μέτρα αύξησης των δημοσιονομικών εσόδων.

Παράλληλα, θα αναφέρουν ότι με το Μνημόνιο «ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών και πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της». 

Οι εισηγήτριες καταλήγουν ότι «πέραν της αποτροπής του κινδύνου πτωχεύσεως της χώρας, με τα μέτρα αυτά, επιδιώκεται, περαιτέρω, η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών κατά τρόπο διατηρήσιμο και βιώσιμο».

http://news247.gr

2 σχόλια: