'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το Νησί: Κινδυνεύει η μετάδοση λόγω διαφήμισης;

«Ολα είναι ρευστά. Ως τηλεόραση επιστρέφουμε στο 2000.» Η φράση του διευθυντή προγράμματος του MEGA Πέτρου Μπούτου στη συνάντησή του με τους τηλεοπτικούς συντάκτες την περασμένη εβδομάδα αποκάλυπτε την αγωνία για το αύριο των ιδιωτικών καναλιών. Τα περισσότερα προγράμματα που αναγγέλθηκε ότι θα βγουν στον αέρα από τις αρχές του 2011 ξαναμπαίνουν στο συρτάρι μέχρι νεοτέρας για λόγους οικονομίας.

Κι όμως, ο Πέτρος Μπούτος θα είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχής. Ολες οι προτάσεις του για φέτος πέτυχαν και έδωσαν στο κανάλι την πρώτη θέση στο σύνολο της ημέρας και στη βραδινή ζώνη, με μεγάλες διαφορές στην τηλεθέαση από τους ανταγωνιστές. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί η πραγματικότητα της διαφημιστικής αγοράς δείχνει πως ο πλέον χαμένος αυτήν τη στιγμή είναι το MEGA. Και βεβαίως το σύνολο της τηλεόρασης. Η νέα πτώση κατά 40% της διαφημιστικής αγοράς τον περασμένο Οκτώβριο ήρθε ως... κερασάκι στην τούρτα των σφικτών προϋπολογισμών προγράμματος και των περικοπών σε σειρές, πρόσωπα, εκπομπές και αμοιβές. Οι εκτιμήσεις για τον Νοέμβριο είναι εξίσου αποκαρδιωτικές. Η διαφήμιση δεν δείχνει πως θα επανακάμψει στην τηλεόραση και αυτό οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια σε νέες περικοπές.

ΣΕΙΡΕΣ ΠΟΥ «ΚΟΒΟΝΤΑΙ»
Ηδη συζητείται ευρέως πως από τον Ιανουάριο σχεδόν κανένα νέο πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να βγει στον αέρα. Το MEGA είχε σκοπό να βγάλει τα περισσότερα. Τη μεγάλη επιτυχία του «50-50» μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τριάδα των δημοφιλών πρωταγωνιστών, τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Σάκη Μπουλά, το αμφιλεγόμενο ριάλιτι «uMan» με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, τη μεταφορά της ξένης σειράς «My name is Erl» με τίτλο «Το όνομά μου είναι Βαγγέλης» και τον ρόλο κομμένο και ραμμένο στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και ακόμη ένα καινούργιο σόου, το οποίο θα αντικαθιστούσε το «Just the 2 of us». Ανάλογα με την πορεία των διαφημιστικών εσόδων κάποια από τα παραπάνω προγράμματα θα μείνουν εκτός αέρα, πιθανόν και όλα.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον ΑΝΤ1, αν και το κανάλι εμφανίζει αύξηση των διαφημιστικών εσόδων του. Ομως η γενικότερη πτώση συμπαρασύρει τους όποιους σχεδιασμούς. Το κανάλι έχει στο συρτάρι του για κάθε ενδεχόμενο τουλάχιστον δύο τίτλους ελληνικών σειρών, το «Ελεύθερος και ωραίος» και τον «Πόλεμο των άστρων». Στα πλάνα νέων εκπομπών από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο ήταν και το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο», το ριάλιτι «Real housewives of Athens» και το παιχνίδι «Wipe out». Ηδη σχετικά με τα δύο πρώτα εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το αν θα πάρουν το πράσινο φως προβολής.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2007 ήταν η τελευταία χρυσή χρονιά για την τηλεόραση. Η σύγκριση των επίσημων στοιχείων δείχνει πτώση 215.437.000 ευρώ για τους πέντε μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. MEGA, ANT1, ALPHA, STAR και ALTER το διάστημα Ιανουάριος 2007 - Σεπτέμβριος 2007 έβαλαν στα ταμεία τους 642.472.000 ευρώ. Το 2008 πήραν 624.135.000 ευρώ, το 2009 γίνεται η κατακόρυφη βουτιά και το ποσό έφτασε τα 479.154.000. Το 9μηνο του 2010 τα πέντε κανάλια πήραν από την αγορά 427.035.000 ευρώ, δηλαδή περίπου όσα έπαιρναν το 2002!

Ομως διαφορετική είναι η χασούρα για καθένα από αυτά για το συγκεκριμένο διάστημα. Αυτήν την τριετία το MEGA έχασε τα περισσότερα, 64,3 εκατ. ευρώ, και αμέσως μετά ακολουθεί το STAR με απώλειες 47,9 εκατ. ευρώ. Ο ΑΝΤ1, ο οποίος εμφάνισε άνοδο εσόδων έπειτα από δύο χρόνια συνεχόμενης πτώσης, χάνει αυτό το διάστημα 44,2 εκατ. ευρώ και ο ALPHA 28,6. Η μικρότερη απώλεια καταγράφεται στο ALTER, 16,5 εκατ. ευρώ.


Espressonews.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου