Η Ευρώπη ''αντέχει'' οικονομικά να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της
Ελλάδας και της Ιρλανδίας και θα φτάσει στα όρια της ''ξελασπώνοντας''
και την Πορτογαλία αλλά μετά ΤΕΛΟΣ.
Η Ισπανία σύμφωνα με αναλυτές έχει άλλο ειδικό βάρος,αφού η οικονομία της έχει διπλάσιο μέγεθος από Ελλάδα,Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του διακεκριμένου οικονομολόγου Pablo Vázquez : “Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να ''πέσει'' και αυτό σημαίνει συστημικό ρίσκο για το ευρώ”.
Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια όμως,που σαν λαγωνικά εντοπίζουν τις ασθενείς οικονομίες,έπιασαν ήδη δράση με αποτέλεσμα την πρωτοφανή άνοδο στα spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων για πρώτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ.
Τραπεζίτης της Γερμανίας δήλωσε ότι συζητείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αύξηση του λεγόμενου "κουμπαρά" που θα διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι απαραίτητο εάν προσφύγει στον μηχανισμό και η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Η πεμπτουσία του προβλήματος στην Ισπανία είναι οι τράπεζες της,αφού αυτές (με 203,3 δις ευρώ χρέη)οφείλονται για το το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.Το αν θα μπει η Ισπανία στην επικίνδυνη ζώνη θα φανεί στις αρχές του 2011 όταν δηλαδή θα κληθεί να αποπληρώσει στους δανειστές της 192 δις ευρώ,ποσό μαμούθ που αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού της χρέους.
Η κυβέρνηση Θαπατέρο εφαρμόζει από τον Μάιο αποτελεσματικό πρόγραμμα λιτότητας με περικοπές 15 δις ευρώ που επέφερε μείωση κατά 47% στο έλλειμμα μέσα σε 10 μήνες.Μάλιστα στέλνει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε κατεύθυνση μηνύματα ότι θα τηρήσει ευλαβικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας,που φτάνει στο σημείο να απαντάει αρνητικά σε αίτημα δανειοδότησης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας ,δηλαδή της Μαδρίτης.
Όμως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει η ευρωστία των ισπανικών τραπεζών για τις οποίες όλοι στοιχηματίζουν πως από 45 θα συρρικνωθούν σε 20.Γιατί αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή έκθεση (της τάξης των 180,8 δις ευρώ) στην ''φούσκα'' των ακινήτων και στον υπό κατάρρευση ισπανικό κατασκευαστικό τομέα.
Και σαν να μην τους έφτανε αυτό,οι ισπανικές τράπεζες έχουν στα ταμεία τους μία ''βόμβα'',δηλαδή πορτογαλικά ομόλογα ύψους 78 δις ευρώ. Ανησυχία στις ΗΠΑ για την ευρωζώνη Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο αμερικανός πρόεδρος για την ευρωζώνη, καθώς φοβούνται στις ΗΠΑ ένα ντόμινο εξελίξεων, μιας και κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα και το δημοσιονομικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα στις ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί με βάση ένα ισχυρό ευρώ. Ο Λευκός Οίκος και το ΔΝΤ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, καθώς από την αντίπερα όχθη θεωρούν σίγουρη και απλά θέμα ημερών την προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως αναφέρουν στις ΗΠΑ θα είναι εάν η Ισπανία προσφύγει στον μηχανισμό και εκεί επικεντρώνεται όλη η προσοχή. Μάλιστα, το ΔΝΤ δια στόματος του διευθυντή του, δηλώνει έτοιμο εάν η Ισπανία θελήσει βοήθεια έτσι ώστε να δώσει το ποσόν που αναλογεί. Μάλιστα, έθεσε το θέμα στην κα Μέρκελ, αλλά όπως δήλωσε απορριφθηκε.
http://www.lamiareport.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου