'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Άδεια ανατροφής τέκνου σε αξιωματικό του Λιμενικού !!!!

Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, σύζυγος αυτοαπασχολούμενης, ζήτησε από την υπηρεσία του να του χορηγήσει άδεια ανατροφής τέκνου,
επικαλούμενος την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών και το Λιμενικό Σώμα απέρριψε το αίτημά του, με αποτέλεσμα ο αξιωματικός να προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη.

Το Λιμενικό Σώμα απέρριψε το αίτημα, απαντώντας ότι οι διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα δεν έχουν πεδίο εφαρμογής στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, και πως οι διατάξεις αυτές προβλέπουν άδεια ανατροφής τέκνου μόνο για τις μητέρες λιμενικούς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, διαμεσολαβώντας επισήμανε στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ότι το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί και στις ένοπλες δυνάμεις και ότι επιλύθηκε, μετά από παρέμβαση της αρχής, με την υπ. αριθμ. 2/1ης/21.01.2010 απόφαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία επεκτάθηκε η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνων και στο άρρεν μόνιμο και εθελοντικό στρατιωτικό προσωπικό.

Η ανεξάρτητη αρχή σημείωσε ότι διατάξεις που προβλέπουν άδεια αποκλειστικά για τις γυναίκες, βασιζόμενες στον ρόλο τους ως μητέρων, δηλαδή στην ιδιότητά τους ως γονέων, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους πατέρες, εισάγουν απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου.

Με βάση τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναγνωριστεί δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου και στους πατέρες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα.

Η Νομική Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος ερεύνησε το θέμα και αποφάνθηκε θετικά, προωθώντας ενημερωτικό σημείωμα προς την ηγεσία του Σώματος. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Προσωπικού του Λιμενικού εξέδωσε απόφαση, με την οποία χορήγησε τις διευκολύνσεις ανατροφής τέκνων και στο άρρεν προσωπικό του Λιμενικού Σώματος με οικογενειακές υποχρεώσεις.

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, το θέμα ρυθμίστηκε και νομοθετικά, με την πρόσφατη έκδοση του προεδρικού διατάγματος 106/2010, καθώς θεσπίζεται η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών ως προς την αναγνώριση άδειας ανατροφής παιδιού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://trelogaidouri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου