'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έντονη φημολογία για πώληση της «Δωδώνης». Κοινό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Το γνωστό ερώτημα... πωλείται δεν πωλείται η «Δωδώνη» ή έστω απεμπλέκεται ή όχι η Αγροτική Τράπεζα από όλες τις θυγατρικές της, ελέω μνημονίου και τρόικας ήρθε ξανά στο προσκήνιο χθες με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες, ουσιαστικά έντονη φημολογία, χωρίς να υπάρχει διασταύρωση.

Η πληροφορία που έφτασε και στα Γιάννινα ήταν ότι σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη του δόθηκε εντολή να προχωρήσει είτε στην πώληση με διαγωνισμό, είτε στην απεμπλοκή με άλλο τρόπο από τις θυγατρικές και δη τη «Δωδώνη» που είναι το «φιλέτο». Αυτό ζήτησε επιτακτικά η τρόικα. Από πουθενά δεν επιβεβαιώθηκε αυτή η πληροφορία, ούτε από...

τις Ενώσεις-μετόχους που λογικά θα έπρεπε να ενημερωθούν. Αν έχει δόση αλήθειας αυτή η πληροφορία αργά ή γρήγορα θα αποδειχτεί, πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας στη βουλή σε ερώτηση του Γ. Κασαπίδη της Ν.Δ για την εθνική πολιτική στη φέτα, ανέφερε για την «Δωδώνη» ότι το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την πορεία της επιχείρησης καθώς υφίσταται ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ξεκαθάρισε ωστόσο την πρόθεσή του υπουργείου να παραμείνει συνεταιριστική. «Τη θέλουμε ναυαρχίδα της αγροτικής ανάπτυξης ...» είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια ο κ. Σκανδαλίδης δεν είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός για την ΑΤΕ και την τύχη της «Δωδώνης»,αλλά θα ήταν δείγμα έλλειψης συνεννόησης στην κυβέρνηση να δρομολογείται από τον αρμόδιο υπουργό η πώληση και να λέγονται αυτά από άλλο υπουργό. Οι πληροφορίες αυτές θορύβησαν ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους και ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας τόνισε ότι χωρίς τη «Δωδώνη» κτηνοτροφία δεν θα υπάρξει στην Ήπειρο. Υπενθύμισε ότι ήδη ο Συνεταιρισμός έχει εξηγήσει πλήρως τις θέσεις του πρόσφατα με σχετική ανακοίνωση για το σε ποιον ανήκει η εταιρεία και ως προς την πρόσκληση για τη δημιουργία μετώπου όλων των φορέων της Ηπείρου, φυσικά και των Ενώσεων-μετόχων που έχουν τον ίδιο στόχο, ανακοίνωσε ότι χθες έγινε η πρώτη συνάντηση με πολιτικά κόμματα, με συνάντηση της διοίκησης με τον Γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Δ. Παπαγεωργίου ο οποίος άκουσε τις απόψεις και προτάσεις τους και δεσμεύτηκε να συζητηθούν στο όργανο και να μεταφερθούν Κεντρικά στο Κίνημα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και με τους βουλευτές και τους νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς και ο στόχος είναι όλοι μαζί να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση, αν τελικά εκεί οδηγείται η «Δωδώνη».

Από τη διοίκηση της «Δωδώνης» για τους παραγωγούς. Απόφαση μόνο για εκκαθάριση και όχι νέες τιμές.
-Εν μέρει ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι, αλλά και αγανακτισμένοι, αφού περίμεναν και τα δύο.
-Πρόταση για εξαγορά της ΖΩ-ΔΩ κατέθεσε ιχθυοτρόφος, αλλά χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», τόσο για την εκκαθάριση που θα δοθεί στους συνεργάτες-κτηνοτρόφους, αλλά και για την...τύχη της θυγατρικής βιομηχανίας ζωοτροφών, την ΖΩ-ΔΩ. Από νωρίς το πρωί δεκάδες κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στην ΖΩ-ΔΩ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διοίκησης και ανέμεναν τις αποφάσεις. Επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Δ.Σ της εταιρείας δεν έγιναν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε το μέλος της διοίκησης του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας, η απόφαση για τους κτηνοτρόφους αφορά μόνον την εκκαθάριση, δηλαδή συμπληρωματική τελική τιμή στο γάλα που παρέδωσαν την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο και όχι τις νέες τιμές, όπως ζητούσαν οι παραγωγοί.

Για την εκκαθάριση ορίστηκε ότι θα δοθεί συμπληρωματική τιμή 6 λεπτών για το πρόβειο και άρα θα πληρωθεί με 1,08 ευρώ το κιλό, επιπλέον 3 λεπτά για το γίδινο και 1 λεπτό για το αγελαδινό, με τους παραγωγούς να μην γνωρίζουν αν θα ισχύσει όλη τη σεζόν η τιμή των 45 λεπτών, των 42 λεπτών ή αυτή με 39,9 λεπτά. Σε γενικές γραμμές οι κτηνοτρόφοι είναι εν μέρει ικανοποιημένοι από την εκκαθάριση που κινείται σε επίπεδα άλλων ετών, όχι όμως και από την μη ανακοίνωση νέων τιμών για την περίοδο που άρχισε τον Οκτώβριο. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο κ. Τζίμας τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι, αφού η εκκαθάριση που δίνεται δείχνει τις δυνατότητες της εταιρείας να δώσει αυξημένες τιμές, αγωνιούν και θεωρούν ότι κάτι αρνητικό σχεδιάζεται για την ίδια την εταιρεία και φυσικά για τους παραγωγούς, αλλά διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι δεν θα μείνουν... απαθείς θεατές των εξελίξεων.

Απλή πρόταση για ΖΩ-ΔΩ
Για την ΖΩ-ΔΩ η πληροφόρηση είναι ότι κατατέθηκε πρόταση για την εξαγορά της από ιχθυοτρόφο-πελάτη για πολλά χρόνια (από την Εύβοια με ιχθυοτροφεία στον Αστακό και αλλού) της εταιρείας (ως ΕΛΒΙΖ βέβαια πριν) χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς προτείνεται. Ο εν λόγω ενδιαφερόμενος αγοραστής έχει παραδώσει επιταγές αξίας 1,5 εκ. ευρώ για οφειλές του στην εταιρεία. Πάντως οι εργαζόμενοι που συνομίλησαν μαζί του, μας μετέφεραν ότι επιθυμεί να αποκτήσει το εργοστάσιο, αλλά για το αν θα στηρίξει και την γραμμή των ζωοτροφών δεν δόθηκε σαφής απάντηση, ενώ εγγυάται τις θέσεις εργασίας.

Ουσιαστικά δεν προκύπτει αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για απλή πρόταση, χωρίς να συνοδεύεται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από εγγυητική επιστολή. Τα τρία από τα επτά μέλη της διοίκησης της «Δωδώνης» (οι δυο εκπρόσωποι των Ενώσεων) αντέδρασαν, αφού υπάρχει και η λύση της απορρόφησης της ΖΩ-ΔΩ από την «Δωδώνη», πάντως όχι η πώληση χωρίς να προκύψει το ποσό της εξαγοράς που ήταν περίπου 3,5 εκ.ευρώ. Με την πώληση της ΖΩ-ΔΩ διαφωνεί και ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός με τον εκπρόσωπο του Μιχάλη Τζίμα να δηλώνει ότι το εργοστάσιο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί και να προσφέρει ποιοτικές ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και όχι να έχει ρίξει το βάρος της παραγωγής, παράλληλα με τις ιχθυοτροφές που αποφέρουν σημαντικά κέρδη.


http://epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου