'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Οι ανήσυχοι Αθηναίοι

Εντοπίζουν μελανά σημεία της Αθήνας και επεμβαίνουν.  

Καθαρίζουν, βάφουν, φυτεύουν, ομορφαίνουν την πόλη. Στόχος τους είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό αισθητικό και περιβαλλοντικό λίφτινγκ της Αθήνας. Οι Atenistas κάλεσαν σήμερα τους Αθηναίους να φωτίσουν την πόλη στη πλατεία Κοτζιά στις 21:00 για "μία γιορτή χωρίς αρχή μέση και τέλος, μια συνάντηση Αθηναίων που αγαπούν την πόλη".

Παρ' όλο που δεν έχουν περάσει δύο μήνες από το πρώτο τους εγχείρημα, αριθμούν ήδη δύο χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, έχουν 15.500 likes στο facebook και πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από ιστότοπους και "μπλογκ". Οι Atenistas είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας με αγάπη για την πόλη, που πιστεύουν ότι η πρωτεύουσα όχι μόνο δεν είναι μια "τελειωμένη ιστορία", αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές της.
Έτσι, σήμερα παραμονή των εκλογών οι Atenistas μαζεύτηκαν στην πλατεία Κοτζιά και τη γέμισαν με κεριά που έφεραν οι ίδιοι, γιατί όπως υποστηρίζουν θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται πραγματικά για τη σκοτεινιά που έχει σκεπάσει τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με πάνω από 1000 άτομα να φέρνουν μαζί τους κεράκια, όργανα, σπίρτα, αναπτήρες στήνοντας μια γιορτή χωρίς αρχή μέση και τέλος.
 "Το μήνυμά μας απευθύνεται σε όποιον εκλεγεί δήμαρχος για την επόμενη τετραετία: Μην αφήνεις το ιστορικό κέντρο της πόλης να μαραζώσει και να πεθάνει", αναφέρουν.
Άλλωστε στην ιστοσελίδα τους, τονίζουν ότι "δεν είναι κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη Αθήνα πιστεύοντας στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης". Θέτουν απλούς στόχους, που μπορούν να υλοποιηθούν με ενέργειες ήπιου ακτιβισμού και να βελτιώσουν την αισθητική, τη λειτουργία ή την καθημερινότητα της πόλης. "Κουραστήκαμε -λένε- να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το "κράτος". Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο".

 Την ιδέα των Atenistas ξεκίνησαν ο γραφίστας Τάσος Χαλκιόπουλος (γνωστός στο ευρύ κοινό και από το μπλογκ αθηναϊκού ενδιαφέροντος athensville) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος (που διατηρεί τη στήλη Urban Lab στο free press Lifo). Όπως λένε οι ίδιοι "είχαν βαρεθεί να μένουν διαρκώς στα λόγια" και αποφάσισαν “να εκτονώσουν δημιουργικά το πάθος τους για την πόλη”.
Η επέλαση των Atenistas
Αν και αριθμούν μόλις δύο μήνες ζωής, έχουν δείξει ήδη κάποια δείγματα γραφής. Στις βασικές τους προτεραιότητες είναι η υπεράσπιση της προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, δηλαδή ελεύθερα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες και η πίστη τους στη δύναμη των δράσεων μικρής κλίμακας.
Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν πόρους (π.χ. χορηγείες για είδη κηπουρικής, βαφές και χρώματα) για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης που το έχουν ανάγκη, καθώς και να προωθήσουν καμπάνιες για μεγάλα, μικρά ή ξεχασμένα θέματα της Αθήνας. Τι έχουν κάνει μέχρι τώρα; Καθάρισαν το χωμάτινο πέρασμα ανάμεσα σε δύο αρχαιολογικούς χώρους «πρώτης γραμμής», της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς, που ήταν γεμάτη σκουπίδια, καθάρισαν, έβαψαν και φύτεψαν τρεις «καραφλές» ζαρντινιέρες στην οδό Σατωβριάνδου κοντά στην Ομόνοια και άλλες δύο στην οδό Φιλαδελφείας (πολύ κοντά στον σταθμό Λαρίσης).
Σε συνεργασία με το Green Design Festival μοίρασαν στους Αθηναίους 3.000 φυτά στην πλατεία Συντάγματος, καθάρισαν, φύτεψαν και διαμόρφωσαν από την αρχή δύο παραμελημένα οικόπεδα στην οδό Αγίων Ασωμάτων και άλλα δύο στη διαστάυρωση Ζήνωνος και Δεληγιώργη στο Μεταξουργείο.
Στην τελευταία αυτή δράση τους, που παρακολουθήσαμε από κοντά, συγκεντρώθηκαν περισσσότερα από εκατό άτομα για να βοηθήσουν, ενώ αναπάντεχη βοήθεια προσφέρθηκαν να δώσουν οι αστυνομικοί που έκαναν περιπολία στην περιοχή. Επιπλέον, υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου ανέλαβε να στείλει φορτηγά για να μαζέψουν το βουνό από σκουπίδια που μαζεύτηκε στο πεζοδρόμιο. Την επιμέλεια του κήπου ανέλαβε ο γεωπόνος Δημήτρης Κωνσταντάκος και το συνολικό κόστος της δράσης σε υλικά ανήλθε στα 98 ευρώ (ποσό που καλύφθηκε απ’ όσους συμμετέχοντες ήθελαν να συνδράμουν, καταβάλλοντας ο καθένας 2 ευρώ).
Τι επιδιώκουν όμως; "Στόχος μας είναι να κάνουμε μία δράση την εβδομάδα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι Αθηναίοι, ξεχωριστά ο καθένας, και να νοιαστεί για τον τόπο που ζει, ακόμη και για τα σκαλιά της πολυκατοικίας του. Δεν μπορεί ένας δημόσιος χώρος να βρίσκεται σε δυσχρηστία, βρόμικος και απαξιωμένος. Περισσότερο το μήνυμα θέλουμε να το στείλουμε στους Αθηναίους", αναφέρει ο Τάσος Χαλκιόπουλος.
 Όσον αφορά την προέλευση του ονόματος ο Τάσος Χαλκιόπουλος αναφέρει: "Παρ' όλο που θέλαμε κάτι ελληνικό, καταλήξαμε στο atenistas. Προέρχεται από τη λατινογενή ρίζα Αtenas-Atene (η Αθήνα στα ισπανικά και στα ιταλικά) και μαρτυρά επαναστατικότητα, (ζαπατίστας, σαντινίστας). Δείχνει αυτούς που αγαπάνε την Αθήνα με μία διάθεση να την προστατέψουν με πάθος, “επαναστατικά”".
Η ιστοσελίδα τους βρίσκεται στη διεύθυνση www.atenistas.gr και σε αυτή μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τις τις δράσεις τους, τα τελευταία νέα της κοινότητας, αλλά και τρόπους για να βοηθήσει στο έργο τους, προτάσεις για επόμενες δράσεις και θέσεις για ζητήματα που αφορούν το αστικό τοπίο.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου