'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Βοσνία: Βρέθηκαν 20 σοροί σε τάφο από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ....

Οι σοροί είκοσι θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, της μεγαλύτερης σφαγής που γνώρισε η Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο, που βρέθηκε στην ομώνυμη πόλη της ανατολικής Βοσνίας, όπου περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στο μακελειό του 1995.

"Οι εργασίες εκταφής ολοκληρώθηκαν σήμερα. Βρήκαμε 20 ολόκληρους σκελετούς. Οι σκελετοί θα εξεταστούν τώρα από ειδικούς, για να καθοριστεί η ταυτότητα των θυμάτων μέσω τεστ DNA", δήλωσε την Πέμπτη (09/12) η Λέλια Τσέντζιτς, εκπρόσωπος Τύπου του βοσνιακού Ινστιτούτου εξαφανισθέντων.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για έναν κοινό τάφο πρωτογενή, δηλαδή τα πτώματα δεν μετακινήθηκαν μετά την ταφή τους, κάτι που συμβαίνει σπάνια στα θύματα της Σρεμπρένιτσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Στις 11 Ιουλίου του 1995, στην πόλη Σρεμπρένιτσα, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων, σε μία περιοχή που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο.


Η Σρεμπρένιτσα ήταν υπό την απόλυτη προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Οι 100 Ολλανδοί κυανόκρανοι που επόπτευαν την περιοχή αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ η βοήθεια που τους είχε υποσχεθεί ο ΟΗΕ ήλθε μετά το τέλος της Σφαγής.


Έτσι, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων αφέθηκαν ανενόχλητες να επιτελέσουν και να ολοκληρώσουν το "θεάρεστο" εθνοκαθαρτήριο έργο τους.


Σύμφωνα με αναφορά Ολλανδικού ινστιτούτου, στις σφαγές πήραν μέρος και 12 Έλληνες, από τους οποίους μάλιστα, ο Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε να υψώσουν την ελληνική σημαία στην καθημαγμένη Σρεμπρένιτσα, ενώ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς τους παρασημοφόρησε.

Το θέμα ξεχάστηκε με το πέρασμα των χρόνων, ώσπου το επανέφερε στο προσκήνιο το 2005 ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος με επερώτησή του στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, διέταξε έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πτώση της Σρεμπρένιτσα σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση στην βοσνιακή σύγκρουση. Η ταπείνωση των δυνάμεων του ΟΗΕ ανάγκασε τη διεθνή κοινότητα να πάρει σκληρά μέτρα και να βομβαρδίσει σερβοβοσνιακές περιοχές.


Ακολούθησε η συνθήκη του Ντέιτον, που έφερε την ηρεμία, αλλά δεν έλυσε το βοσνιακό ζήτημα.


Η πολυπολιτισμική Βοσνία χωρίσθηκε σε κροατομουσουλμανικό και σερβοβοσνιακό τομέα και ακόμη και σήμερα χρειάζεται τις οικονομικές ενέσεις της διεθνούς κοινότητας για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της.


Μόνο δύο χαμηλόβαθμοι σερβοβόσνιοι αξιωματικοί έχουν καταδικασθεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης γι' αυτό το διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 


http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου