'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Σχολή Αστρονομίας στο Βόλο..!!!

Σχολή Αστρονομίας αποφάσισε να ιδρύσει, στον Βόλο, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με τη αρωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  

Στην ελληνική αρχαιότητα, το μάθημα της αστρονομίας ήταν ένα από τα κύρια μαθήματα διδασκαλίας, γι' αυτό και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής, η οποία θα απευθύνεται στους μαθητές του Γυμνασίου και στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις της τόσο σπουδαίας αυτής επιστήμης.

Οι αστρονομικές έννοιες, που θα διδαχθούν, θα είναι σε «γυμνασιακό» γνωστικό επίπεδο, ώστε να γίνονται κατανοητές απ' όλους τους σπουδαστές. Η Σχολή Αστρονομίας θα λειτουργήσει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο, 5-7 το απόγευμα. Η δε έναρξη των μαθημάτων θα γίνει το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011, οπότε και θα γίνουν οι εγγραφές.


Η ημέρα και ή ώρα αυτή επιλέχθηκε, ώστε να μπορούν οι μαθητές να παρακολουθούν τη Σχολή, πέρα από τα μαθήματα του σχολείου τους και τα φροντιστήριά τους, αλλά και να μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές από τις γειτονικές πόλεις του Αλμυρού, της Λάρισας, των Φαρσάλων, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, αλλά και της Λαμίας.


Φέτος, η Σχολή θα έχει τρίμηνη διάρκεια - μέχρι και τις παραμονές του Πάσχα - και θα ασχοληθεί με το πλανητικό μας σύστημα: τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους δορυφόρους των πλανητών, τους κομήτες, τους αστεροειδείς, τους μετεωρίτες κ.ά.. Στους σπουδαστές της Σχολής θα διανεμηθούν νέα βιβλία αστρονομίας, που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες που διδάσκονται.


Στη Σχολή Αστρονομίας θα διδάξουν έμπειροι καθηγητές επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, που έχουν αναδειχθεί στην 20ετή πορεία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, ως οι καλύτεροι επιστήμονες και καθηγητές.


Θα συνεπικουρούνται δε από τα πεπειραμένα στελέχη της Εταιρείας, που έχουν διαπρέψει στην ερασιτεχνική αστρονομία, ενώ θα τεθεί στη διάθεση της Σχολής ο πλούσιος εξοπλισμός της, σε κιάλια, τηλεσκόπια και λοιπά αστρονομικά όργανα.


Δεν θα λείπουν ακόμη οι προβολές βίντεο για την καλύτερη κατανόηση και εμβάθυνση των διδασκομένων εννοιών, ενώ στο πλαίσιο του μαθήματος θα γίνονται και υπαίθριες παρατηρήσεις για την εξοικείωση των μαθητών με τους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανίου θόλου. Οι μαθητές θα πληρώνουν ένα συμβολικό μηνιαίο ποσό για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών.


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουκάς Ζαχείλας, Λέκτορας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο 1ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο - Φεστιβάλ Νεολαίας, που διεξήχθη, στο Βόλο, τον περασμένο Οκτώβριο, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, διαπιστώθηκε ότι το μάθημα της αστρονομίας είναι πολύ υποβαθμισμένο στην Ελλάδα.


Διδάσκεται μόνο στη Β' τάξη του Λυκείου κι εκεί ως επιλεγόμενο, ενώ στις άλλες τάξεις και βαθμίδες εκπαίδευσης, μόνο σποραδικά συναντά ο μαθητής κάποια αστρονομικά θέματα, κι αυτά τελείως επιφανειακά.


Στο συνέδριο τονίστηκε ακόμη το εκπαιδευτικό σύστημα, με την αποκλειστική προσήλωση στις πανελλαδικές εξετάσεις, η ελλιπής ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών με την Αστρονομία ως παράγωγο της Φυσικής και των Μαθηματικών και η δυσκολία πολλών καθηγητών να διδάξουν το μάθημα, οδηγούν αναπόφευκτα στην απομάκρυνση της Αστρονομίας από τις σχολικές εκπαιδευτικές αίθουσες.


Το αντίθετο συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού, όπου το μάθημα της αστρονομίας διδάσκεται κανονικά στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ η διδασκαλία του επικουρείται από διάφορα αστρονομικά κέντρα και πλανητάρια, που αφθονούν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α..


Από τους εισηγητές αναφέρθηκε ακόμη ότι η Αστρονομία είναι η σπουδαιότερη των επιστημών, διότι περιλαμβάνει στους κόλπους της πολλές άλλες επιστήμες, όπως τη φυσική, τα μαθηματικά, τη χημεία, τη βιολογία, την αρχαιολογία, την ιστορία και τη γεωπονία, ενώ στην έρευνά της χρησιμοποιεί πολυάριθμες θεωρίες, από ποικίλα επιστημονικά πεδία.


Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η αναβάθμιση του μαθήματος της Αστρονομίας, με την καθιέρωσή της ως μάθημα «ελεύθερης επιλογής», που θα διδάσκεται σ' ένα δίωρο εκτός του σχολικού ωραρίου και δεν θα συνδέεται με την εξεταστική διαδικασία, που, όπως τονίστηκε, μόνο άγχος και ταλαιπωρία φέρει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.


Προτάθηκε ακόμη η διδασκαλία της συγκεκριμένης επιστήμης από ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα Π.Μ.Σ. (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών) ελληνικού ή ξένου Α.Ε.Ι.. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα επιλέγονται από ξεχωριστή λίστα καθηγητών. Αν, επιπλέον, στην πόλη ή τον νομό εδρεύει Σύλλογος ή Εταιρεία Αστρονομίας, να μπορεί να διδάσκει το μάθημα ομάδα εκ των μελών του Συλλόγου.


Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη συγγραφής νέου βιβλίου αστρονομίας της Β' Λυκείου, διότι εδώ και 12 χρόνια, που κυκλοφόρησε το παλιό βιβλίο, έχουμε, όπως ειπώθηκε, ουσιώδεις και επαναστατικές ανακαλύψεις στη δομή και την εξέλιξη του Σύμπαντος, ιδιαίτερα με τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, τους εξωπλανήτες και προπαντός με τα διαστημικά τηλεσκόπια που πλησιάζουν στο να δουν την αρχή του Σύμπαντος.



zougla.gr
madata.gr

1 σχόλιο: