'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Τελευταία ελπίδα οι εκπτώσεις...

Την δραματική κατάσταση στην αγορά, καταγράφει έρευνα της ΕΣΕΕ για τον τζίρο των καταστημάτων. 

Μειώνουν τις αγορές σε ρούχα και παπούτσια οι πολίτες. 

Μείωση των θέσεων εργασίας στο εμπόριο. Στις εκπτώσεις καταφεύγουν οι καταστηματάρχες.

Εσπευσμένα άρχισαν φέτος τις εκπτώσεις τα καταστήματα, χωρίς να περιμένουν  την επίσημη έναρξη, λόγω της μεγάλης πτώσης στις πωλήσεις. Η περίοδος των γιορτών δεν άλλαξε τη στάση των καταναλωτών, που λόγω περικοπών και έλλειψης χρημάτων απέφυγαν τις σπατάλες

Η πτώση του τζίρου σε πραγματικούς όρους στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης ξεπέρασε το 50% το 2010, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστησαν και οι κλάδοι καλλυντικών, φαρμάκων, καυσίμων, ακόμη και τροφίμων. 

Συνολικά στο διάστημα 2008 - 2010 οι εισπράξεις των καταστημάτων μειώθηκαν κατά 5,1 δις. ευρώ, με το ρυθμό της πτώσης να περιορίζεται πάντως από 7,1 % το 2009 σε 2,2 % το 2010, που ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης στην αγορά.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία της αγοράς, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης τη χρονιά που πέρασε.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το 2010 η μείωση της κατανάλωσης σε πραγματικούς όρους ήταν 52 % στην ένδυση-υπόδηση, 28 % στα καύσιμα, 27 % στα φάρμακα - καλλυντικά, 15 % σε έπιπλα - ηλεκτρικά είδη, 14 % στα ποτά - καπνό και 11 % στα τρόφιμα.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι πληγές που αφήνει το 2010 στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην πορεία της αγοράς αλλά κυρίως στο ελληνικό εμπόριο δύσκολα θα επουλωθούν καθώς το εμπόριο κατέγραψε μείωση του τζίρου του και βίωσε την αποχώρηση χιλιάδων επιχειρηματιών από το επάγγελμα. 

Η ΕΣΕΕ απαντά επίσης στις ανακοινώσεις, με βάση τα στοιχεία των επιμελητηρίων, σύμφωνα με τις οποίες το 2010 άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν, λέγοντας ότι "το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων μπορεί να είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται όμως ούτε σε πραγματικό χρόνο ούτε δείχνει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Και τούτο διότι αφενός μεν τα μητρώα των επιμελητηρίων δεν έχουν εκκαθαριστεί αφετέρου δε η οποιαδήποτε τροποποίηση της νομικής μορφής μιας επιχείρησης καταγράφεται ως νέα εγγραφή". 

Εκτιμά, αντίθετα, ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αναφορικά τέλος με την απασχόληση, τα στοιχεία δείχνουν απότομη μείωση των απασχολουμένων στο εμπόριο κατά 52.000 άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009 (φτάνοντας στα 785.500), η οποία αποκαταστάθηκε εν μέρει το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (801.100 άτομα), ενώ το τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκε μείωση της απασχόλησης με αλλά με μικρότερο ρυθμό (800.200).


http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου