'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μαύρα μαντάτα για τις συντάξεις...

«Μαύρα μαντάτα» φέρνει το νέο έτος για όσους δεν θεμελίωσαν µε το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα και δεν αναγνώρισαν πλασµατικό χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα Νέα, από 1ης Iανουαρίου 2011 και έως το 2015 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισµένοι στον ΟΑΕΕ.

Πρόκειται για χιλιάδες ασφαλισµένους στα ταμεία πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, οι οποίοι περιλαµβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νόµο.

Οι σχετικοί εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ προβλέπουν, για ασφαλισμένους σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης µετά την 1/1/1993, τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος µε τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και 40 ετών ασφάλισης.

Όπως επισημαίνεται, για τη συµπλήρωση του παραπάνω χρόνου λαµβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε οµοειδή φορέα, δηλαδή σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δηµόσιο και -επιπλέον- στον απαιτούµενο για συνταξιοδότηση χρόνο συνυπολογίζεται και κάθε άλλος χρόνος ο οποίος αναγνωρίζεται µε την κείµενη νοµοθεσία ως χρόνος ασφάλισης.

Συν δέκα χρόνια για τη σύνταξη οι μητέρες με ανήλικα τέκνα!
Μεγάλη είναι η αλλαγή, όσον αφορά, τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα καθώς από 1/1/2013 θα βγαίνουν στη σύνταξη στο 65ο και όχι στο 55ο έτος.

Παράλληλα, το όριο ηλικίας για µειωµένη σύνταξη γήρατος µητέρων µε ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 50ό, ανακαθορίζεται από 1/1/2013 στο 60ό.

Οι προϋποθέσεις για ασφαλισμένους πριν από το 1993
Όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν την 1/1/1993), ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη ενώ για κάθε επόµενη χρονιά αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος ώς τη συµπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρµογή των παραπάνω παραµένει το 60ό.

Όπως επισημαίνεται, κατά τη μεταβατική περίοδο από το 2011 έως 2015 οι ασφαλισµένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος µε το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης, ενώ ο ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης από 1/1/2011 αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισµού, είτε επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν µε τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε µε τις καταστατικές διατάξεις των καταργούμενων Ταµείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ – ΤΣΑ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το όριο ηλικίας των 60 ετών ή µικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισµένων φορέων κύριας ασφάλισης αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1/1/2011 µέχρι τη συµπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρµογή µόνο στις γυναίκες ασφαλισµένες του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ οι οποίες µπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύµφωνα µε τις καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταµείου σε ηλικία 60 ετών µε τη συµπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.


star.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου