'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα αποθέματα πλατίνας της Ζιμπάμπουε στο στόχαστρο των Κινέζων

Η Κίνα προσφέρει άμεσα στη Ζιμπάμπουε 3 δισ. δολάρια για να αξιοποιηθούν τα πλούσια αποθέματά της... σε πλατίνα, έγραψε σήμερα στην πρωτεύουσα Χαράρε μία μη κυβερνητική εφημερίδα, η Ανεξάρτητη, προσθέτοντας ότι στην κυβέρνηση κυριαρχεί μία "ασυμφωνία για τους όρους" της συγκεκριμένης επένδυσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ετήσιο ΑΕΠ της Ζιμπάμπουε φθάνει τα 6 δισ. δολάρια. Μετά τη Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε έχει τα πλουσιότερα αποθέματα πλατίνας στη Μαύρη Ήπειρο.


Η Ζιμπάμπουε στηρίζεται πολύ στην κινεζική κυβέρνηση, για να "κινείται" η βαλτωμένη λόγω των πολλών εμπάργκο της Δύσης για την οικονομία της, μετά τις παραβιάσεις εκεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισόβιο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κινεζική τράπεζα των Εισαγωγών-Εξαγωγών προσφέρει πολύτιμα δανειακά κεφάλαια στην οικονομία της Ζιμπάμπουε, που στερείται ρευστότητας.


Πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι "στην κυβέρνηση υπάρχει σκεπτικισμός, επειδή οι όροι της επένδυσης είναι πολύ περιοριστικοί", συγκεκριμένα υπάρχει, ως όρος, "η ενεχυρίαση από την κινεζική τράπεζα μεγάλων ποσοτήτων πλατίνας, των πρώτων κεφαλαίων, που θα προκύψουν από την εκμετάλλευσή τους, όπως και των ενοικίων για τη χρήση των συναφών εργαλείων".


Επισήμως, όμως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Τεντάι Μπίτι, όσο και ο συνάδελφός του των Ορυχείων, Όμπερτ Μπόφου, σιωπούν αιδημόνως.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικού σχεδιασμού, Ταπίουα Μασακάντα, δήλωσε προ ημερών ότι "στις προθέσεις του Πεκίνου είναι μεσοπρόθεσμα στους τομείς γεωργίας και εξορύξεων να επενδυθούν όχι λιγότερα των 10 δισ. δολαρίων, μέσω της εν λόγω κινεζικής τράπεζας".


Αντίθετα οι Δυτικοί δεν επενδύουν ποντάροντας στο βραχύβιο χαρακτήρα, κατ΄ αυτούς, της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε, ενώ δεν τούς ελκύει ότι οι μαύροι ορίζουν τις τύχες του 51% των επιχειρήσεων της χώρας, που αξίζουν κάποια 500 χιλιάδες δολάρια.


Όμως η Κίνα, που προσφέρει τώρα ΄ζεστό χρήμα΄ σε αυτήν τη διψασμένη γι’ αυτό αφρικανική οικονομία, έχει προσανατολίσει, επιλεκτικά, την πολιτική της των επενδύσεων προς το Χαράρε ήδη από τη δεκαετία του 1970... 



zougla
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου