'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Νέα όπλα στη μάχη με τον καρκίνο

Νέα όπλα επιστρατεύει η επιστήμη στη μάχη με τον καρκίνο (ο οποίος αποτελεί παγκοσμίως που αποτελούν συνολικά παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τη στεφανιαία νόσο) προκειμένου να κερδίσει βήμα-βήμα τη «μάχη».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μεγάλη διαφορά που έχει συντελέσει στην επίτευξη καλύτερης ανταπόκρισης του ασθενούς και βελτιωμένη ποιότητα ζωής είναι οι στοχευμένες θεραπείες (κατά κύριο λόγο) αλλά και τα βιολογικά φάρμακα και οι συνδυασμοί θεραπειών.

«Δεν υπάρχουν μαγικά φάρμακα για τον καρκίνο αλλά σταθερή βελτίωση ή μετατροπή του κακοήθους νοσήματος σε απόλυτα ελέγξιμη χρόνια πάθηση» τονίζει ο ογκολόγος-χειρουργός και διευθυντής της Κλινικής μαστού στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» Ευάγγελος Φιλόπουλος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Στη μάχη με τις νεοπλασματικές ασθένειες, πολύτιμοι σύμμαχοι των επιστημόνων  έχουν αποδειχθεί τα νέα βιολογικά φάρμακα, οι «έξυπνοι» συνδυασμοί νέων θεραπειών με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η δυνατότητα εξατομίκευσης των θεραπειών χάρη σε γονιδιακές πληροφορίες και οι προηγμένες διαγωνιστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν «δείκτες» ύπαρξης καρκινικών κυττάρων.

Στοχευμένες θεραπείες: το «κλειδί» της θεραπείας του καρκίνου;

Αιχμή του δόρατος, ωστόσο, στη μάχη με τον καρκίνο αποτελούν οι στοχευμένες θεραπείες οι οποίες έδωσαν λύση στο κυρίαρχο και μεγαλύτερο πρόβλημα των παραδοσιακών αντικαρκινικών θεραπειών οι οποίες σκότωναν τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντας όμως ταυτόχρονα και τα υγιή περιφερικά κύτταρα του υπόλοιπου ιστού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές παρενέργειες.

Οι στοχευμένες θεραπείεςεπικεντρώνονται μόνο στα καρκινικά κύτταρα-στόχους και τα εξολοθρεύουν επιλεκτικά, αφού προηγουμένως τα «σηματοδοτήσουν» με κάποιον τρόπο, ώστε να ξεχωρίζουν από τα υγιή.

Η πρώτη στοχευμένη θεραπεία δημιουργήθηκε το 2001 μετατρέποντας τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία των ενηλίκων από καλπάζουσα θανατηφόρα ασθένεια σε χρόνιο νόσημα, μη απειλητικό για τη ζωή.

Από τότε, έχει περάσει μία δεκαετία και το ιατρικό οπλοστάσιο έχει αναπτύξει 10 περίπου στοχευμένες θεραπείες για διάφορες μορφές καρκίνου: «Για καλύτερο αποτέλεσμα τα νέα φάρμακα συνδυάζονται με νέες χημειοθεραπείες ή εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας είτε ταυτόχρονα είτε αλληλοδιάδοχα και χάρη σε αυτές τις τεχνικέςέχουμε δει μεγάλη βελτίωση ακόμα και σε πολύ επιθετικές μορφές κακοήθειας» εξηγεί ο Φιλόπουλος στον Ελεύθερο Τύπο.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι το όφελος είναι μεγάλο όχι μόνο σε πρωτοδιαγνωσμένη νόσο αλλά και στο μεταστατικό καρκίνο όπου η πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου μέχρι πρόσφατα ήταν εξαιρετικά κακή…



star.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου