Ρωσίδες αφού γνωρίσουν κάποιον και τον εγκλωβίσουν συναισθηματικά, ζητούν χρήματα με κάποια πρόφαση και μετά εξαφανίζονται.
Μπορεί ο δήμαρχος της Ζαχάρως να πορεύτηκε νικηφόρα στην προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση ότι θα φέρει νύφες από τη Ρωσία για τους μοναχικούς συμπολίτες του, στο Διαδίκτυο, όμως, αν πληκτρολογήσει κανείς «Ρωσίδες νύφες» σημαίνει αυτόματα συναγερμός....
Με τις λέξεις αυτές κωδικοποιείται μία από τις σοβαρότερες περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης ή scam, όπως αποκαλούνται οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αυτού του είδους, που απομυζά εκατομμύρια δολάρια από ανυποψίαστους άνδρες.
Γυναίκες που εμφανίζονται ως προερχόμενες από την πρώην Σοβιετική Ενωση καταχωρίζουν αγγελίες σε διαδικτυακούς τόπους γνωριμιών ή ακόμη και σε διεθνή πρακτορεία συνοικεσίων που λειτουργούν στο Ιντερνετ. Παρουσιάζοντας τον εαυτό τους με φωτογραφίες και διηγήσεις από τη χειμαζόμενη ζωή που βιώνουν, τη φτώχεια και τη μοναξιά ψαρεύουν αθώα θύματα. Ξεκινούν αλληλογραφία με email, προχωρούν σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ανταλλάσσουν φωτογραφίες και προοδευτικά εγκλωβίζουν συναισθηματικά τον συνομιλητή τους.
Αργότερα δηλώνουν ερωτευμένες και στη συνέχεια ζητούν από τον άνδρα που έχει δαγκώσει το δόλωμα να τον επισκεφθούν στην πατρίδα του. Κάπου εδώ ξεκινά η απάτη...
Στοχεύοντας στον ευαίσθητο ανδρικό πληθυσμό, στη γοητεία που μπορεί να νιώσει κανείς ελκύοντας μια εντυπωσιακή νεότερή του γυναίκα ή στην άγνοια κάποιων, το «συναίσθημα» αρχίζει να λερώνεται από το χρώμα του χρήματος...
Οι περισσότερες σκάμερ ζητούν από τον φίλο τους να τις ενισχύσει οικονομικά για τη βίζα ή για τη διευκόλυνση έκδοσης διαβατηρίου. Αλλες τον παρακαλούν να συνεισφέρει στην αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων ή διατείνονται ότι το γραφείο μέσω του οποίου γνωρίστηκαν απαιτεί κάποιο χρηματικό ποσό ως αμοιβή, ενώ ορισμένες παρουσιάζουν το ταξίδι ως οικογενειακές διακοπές. Η επικοινωνία σε αυτήν τη φάση διέπεται από μελοδραματικές αναφορές για τα εμπόδια που ενέσκηψαν και οι κοπέλες παρουσιάζονται ως θύματα, καθώς δεν λείπουν οι περιπτώσεις που προφασίζονται ανάγκη για οικονομική ενίσχυση λόγω ατυχήματος ή χρέη στη ρωσική μαφία.
Οταν τα χρήματα σταλούν, η γυναίκα εξαφανίζεται διά παντός. Οι λογαριασμοί κλείνουν, τα τηλέφωνα δεν απαντούν πια και όλα μοιάζουν σαν να μην υπήρξε ποτέ το ειδύλλιο που στάθηκε η αρχή όλων.
Στην ιστορία εμπλέκονται ενίοτε και ταξιδιωτικά γραφεία που δεν διστάζουν να στείλουν σκαναρισμένα πλαστά έγγραφα, προκειμένου να σταλούν τα ποσά που μπορεί να ξεκινούν από 300 ευρώ και να ξεπερνούν συνολικά τις 3.000 ευρώ ανά θύμα.
Απογοήτευση
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δοκίμασαν τρομερή απογοήτευση, όταν σερφάροντας στο Ιντερνετ διαπίστωσαν ότι η γλυκιά Ρωσίδα, με την οποία είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις, έχει μοιράσει φωτογραφίες σε πολλές ιστοσελίδες με διαφορετικά ονόματα ή ότι το όνομα της φίλης τους αντιστοιχεί σε άλλες φωτογραφίες.
Είναι μία μόνο από τις ιστορίες απάτης που γεμίζουν τις διαδικτυακές γειτονιές καραδοκώντας για ανυποψίαστους περαστικούς με δέλεαρ τον έρωτα. Πολύ πρόσφατο είναι, άλλωστε στη χώρα μας το sms της «Μαριάννας», η οποία χρέωνε με υπέρογκα ποσά όποιον έμπαινε στη διαδικασία να απαντήσει στο μήνυμα «Σε είδα χθες στην καφετέρια. Ησουν με έναν φίλο σου και του ζήτησα το τηλέφωνό σου. Εάν είσαι διαθέσιμος πάρε με», ενώ οι απάτες αυτού του είδους γνωρίζουν σημαντική άνθηση στη σημερινή εποχή όπου τα πάντα μεταφράζονται σε κέρδος...
ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η μαύρη λίστα με τις πιο επικίνδυνες γυναίκες
Η απάτη με τον κωδικό «Ρωσίδα νύφη» είναι τόσο διαδεδομένη στα διαδικτυακά μονοπάτια, που αρκετές ιστοσελίδες έχουν ως αποκλειστικό περιεχόμενό τους τη δημοσίευση της... μαύρης λίστας των πιο επικίνδυνων γυναικών.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η www.russiawomenblacklist.com, η www.anti-scam.com και η www.russian-scam.gr, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να βρει δεκάδες φωτογραφίες γυναικών που βγάζουν τα προς το ζην με την εν λόγω τακτική. Δίπλα από κάθε φωτογραφία αναφέρονται το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποίησε η κοπέλα, ενώ διατίθενται και σχόλια από άνδρες που έπεσαν στην παγίδα της, καθώς και ο βαθμός... επικινδυνότητας ανά περίπτωση:
«Ναταλία Αμπρόμοβα - Νατάσσα», γράφει μια από τις καταχωρίσεις. «Η συγκεκριμένη κοπέλα στέλνει λεπτομέρειες από το διαβατήριο και τη βίζα της. Αφού ανταλλάξει μαζί σας μερικά γράμματα, λέει ότι θα έρθει να σας επισκεφθεί στη χώρα σας και στέλνει σκαναρισμένο αντίγραφο του εισιτηρίου. Η απάτη ξεκινά όταν σας ζητά να της ταχυδρομήσετε 600 δολάρια, προκειμένου να της επιτραπεί να φύγει από την Ρωσία και συγκεκριμένα από την Αγία Πετρούπολη. Τα χρήματα αποστέλλονται μέσω της Western Union και αμέσως μετά η Ναταλία εξαφανίζεται».
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι υπόλοιπες αναφορές: «Ιρίνα Αντάμοβα. Είναι υπαρκτό πρόσωπο και ζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ισχυρίζεται ότι εργάζεται ως γιατρός σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής. Στην πραγματικότητα ζει κερδίζοντας χρήματα από ξένους άνδρες. Κάποιες φορές τα ζητά, επειδή, όπως λέει, η σύνδεση με το Ιντερνετ είναι ακριβή, άλλοτε για βίζα και εισιτήρια προκειμένου να σας επισκεφθεί στην πατρίδα σας. Συνήθως προσελκύει τα θύματά της καταχωρίζοντας αγγελία σε διεθνή διαδικτυακά γραφεία γνωριμιών».
http://www.blogotsarka.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://kanonitv.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου