Η αστυνομία της Γουατεμάλας συνέλαβε τον πρώην επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας χθες Παρασκευή, που κατηγορείται ότι είχε ενορχηστρώσει τις δολοφονίες τουλάχιστον επτά κρατουμένων σε μια έφοδο, το 2006, σε φυλακή.
Ο Αλεχάντρο Γιαματέι, επικεφαλής της υπηρεσίας των φυλακών επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Όσκαρ Μπέργκερ, παραδόθηκε στις αρχές μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να του δοθεί άσυλο από την Ονδούρα, στην πρεσβεία της οποίας κατέφυγε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Ο Γιαματέι -ο οποίος είχε διεκδικήσει την προεδρία το 2007- προφυλακίστηκε σε στρατιωτική βάση για την δική του ασφάλεια. Χαρακτήρισε την δίωξή του πολιτική.
Ως επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος, σχεδίασε την έφοδο, το Σεπτέμβριο του 2006, στην αγροτική φυλακή Παβόν, έξω από την πρωτεύουσα. Η φυλακή φερόταν να ελέγχεται από τους κρατούμενους για μια δεκαετία, με τους φρουρούς απλώς να περιπολούν στην περίμετρο και να επιτρέπουν στους φυλακισμένους να χτίζουν κατοικίες, εστιατόρια, παιγνιδάδικα, ακόμα και εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών.
Η έφοδος, που έκαναν χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων, είχε χαιρετιστεί όταν είχε γίνει ως προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Οι αρχές είχαν υποστηρίξει ότι οι κρατούμενοι ήταν βαριά οπλισμένοι και σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών, αλλά δεν τραυματίστηκε ουδείς αστυνομικός.
Εισαγγελείς στη Γουατεμάλα, με την υποστήριξη μιας ανεξάρτητης επιτροπής την οποία συνέστησαν η κυβέρνηση κι ο ΟΗΕ, που ερευνούν υποθέσεις διαφοράς, εκτιμούν ότι πρώην αξιωματούχοι είχαν κανονίσει τις εκτελέσεις κρατουμένων.
"[Οι κατηγορούμενοι] ανήκαν σε μια εγκληματική οργάνωση που είχε σχηματισθεί μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών και την αστυνομία το 2004 και είχε αναλάβει εξωδικαστικές εκτελέσεις κρατουμένων", μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την επιτροπή.
Την Δευτέρα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Γιαματέι και άλλων 16 υπόπτων, περιλαμβανομένων του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Βιέλμαν, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Η Γουατεμάλα, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τον εμφύλιο της περιόδου 1960-1996 ο οποίος στοίχισε περίπου 250.000 νεκρούς, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στη Λατινική Αμερική και πασχίζει να περιορίσει την δράση των συμμοριών των δρόμων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου