Μία καλύτερη ζωή μετά τα δύσκολα –και για πολλούς οριστικά χαμένα– χρόνια της φυλακής μπορούν να απολαύσουν εκατοντάδες φυλακισμένοι στις ΗΠΑ που πέτυχαν αναψηλάφηση της δίκης βάσει στοιχείων από εξέταση DNA.
Η χρήση του DNA για τη διαλεύκανση υποθέσεων, με το πλεονέκτημα ότι ποσοστό του λάθους είναι πολύ μικρό, αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, δείχνει πόσο αναξιόπιστες μπορούν να είναι κλασικές μέθοδοι όπως η οπτική αναγνώριση των υπόπτων από το μάρτυρα.
Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον 258 κατάδικοι αποφυλακίστηκαν χάρη στην επανεξέταση των υποθέσεων χάρη στο DNA. Ήδη κάποιες πολιτείες αναθεωρούν τις διαδικασίες για να περιορίζονται τα λάθη, σε άλλες οι σχετικές προτάσεις έμειναν στα χαρτιά.
Ο Τεξανός Μάικλ Γκριν –η ιστορία του οπίου είναι ενδεικτική και φυσικά όχι μοναδική– απελευθερώθηκε στο τέλος Ιουλίου μετά από φυλάκιση 27 ετών για ένα...
βιασμό που, όπως αποδείχτηκε, δεν διέπραξε.
Το Απρίλιο του 1983 τέσσερις μαύροι επιτέθηκαν και βίασαν μία λευκή γυναίκα στη γειτονιά όπου έμενε ο Γκριν. Η αστυνομία τον προσήγαγε για αναγνώριση αλλά το θύμα δήλωσε ότι δεν τον αναγνώρισε. Συνελήφθη λίγο αργότερα για κλοπή ενός αυτοκινήτου και μόνο τότε δήλωσε το θύμα ότι τον αναγνώρισε.
Τα χρόνια της φυλακής ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον Γκριν που δηλώνει ότι υπέστη πολλές φορές ψυχολογική βία από τους φύλακες και σωματική βία από συγκρατούμενους. Εν τω μεταξύ, όλες οι αιτήσεις για έφεση και νέες δίκες απορρίφτηκαν μέχρι που η πολιτεία θεσμοθέτησε το δικαίωμα να ζητούν οι κρατούμενοι επανεξέταση των υποθέσεων με εξέταση DNA, υπό όρους.
Το έργο της έρευνας της υπόθεσης είχε αναλάβει τμήμα της εισαγγελίας στην κομητεία όπου ήταν φυλακισμένος. Μετά από καθυστέρηση πολλών ετών και μεγάλη δόση τύχη, τα στοιχεία έδειξαν ότι το DNA από το σπέρμα των δραστών δεν ανήκε στο Γκριν αλλά ταίριαζε σε αυτό δύο ανδρών με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
«Πρέπει να τους κάνω να πληρώσουν για όσα μου έκαναν», αναφέρει τώρα στην εφημερίδα και δηλώνει ότι σκέπτεται να μηνύσει είτε την πολιτεία ζητώντας αποζημίωση 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων είτε να καταθέσει μήνυση σε αστικά δικαστήρια για την έρευνα που οδήγησε στην άδικη φυλάκισή του. Η μία επιλογή αποκλείει την άλλη, σύμφωνα με τους νόμους.
http://news.in.gr/
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://news24gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου