'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πίσω στην Κύπρο θρησκευτικοί θησαυροί των κατεχομένων !!

Απόφαση που δικαιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβε το Δικαστήριο του Μονάχου.  

Διέταξε την επιστροφή κλεμμένων  θρησκευτικών αρχαιοτήτων ανεκτίμητης αξίας, που η Κύπρος διεκδικούσε τα τελευταία έξι χρόνια με δικαστικές διαμάχες. 

Εικόνες, μωσαϊκές και βυζαντινές τοιχογραφίες είχαν ανευρεθεί το 1997 από τη βαυαρική αστυνομία,  στην κατοχή του Τούρκου Αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν. Με βάση λοιπόν την απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου. 

Ωστόσο, η απόφαση του Δικαστηρίου δεν είναι τελεσίδικη καθώς δίνεται το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να ασκήσει έφεση εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Αν εντός 30 ημερών δεν ασκηθεί έφεση για την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, οι θησαυροί που βρίσκονται υπό τη φύλαξη των βαυαρικών Αρχών θα  επαναπατρισθούν. 

Η μαραθώνια προσπάθεια

 
Από το 1997 η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εκκλησία της Κύπρου προέβαιναν συστηματικά σε διάφορα διαβήματα για επαναπατρισμό των θησαυρών. Επειδή όμως τα διαβήματα δεν είχαν τελεσφορήσει και ενόψει και του κινδύνου παραγραφής της απαίτησης, το 2004 αποφασίστηκε και καταχωρήθηκε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Εκκλησίας των Μαρωνιτών και της Εκκλησίας των Αρμενίων, αστική αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων που, οι οποίες μετά την ανεύρεση τους βρίσκονται υπό τη φύλαξη των Βαυαρικών Αρχών. 

Την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου η Νομική Υπηρεσία πληροφορήθηκε ότι οι επίμονες προσπάθειες για επαναπατρισμό των θησαυρών έχουν επιτέλους τελεσφορήσει καθώς το Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου εξέδωσε την απόφαση του  την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, με την οποία ικανοποίησε πλήρως τις αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας. 

Η Νομική Υπηρεσία δεν έχει λάβει ακόμα το πλήρες κείμενο της απόφασης και ως εκ τούτου η συλλογιστική της απόφασης δεν είναι ακόμα γνωστή.

http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου