'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλάζουν τα πάντα στη λειτουργία των Πανεπιστημίων

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ξεκινά το πρωί της Κυριακής ο διάλογος για τις αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που επέστρεψε στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερνής », θα αλλάξουν τα πάντα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τα Πανεπιστήμια. Τα ΑΕΙ προτείνεται να διοικούνται από συμβούλια με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων της κοινωνίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται... διεθνής προκήρυξη, ενώ η τελική επιλογή θα γίνεται από το συμβούλιο του ΑΕΙ. Καταργούνται έτσι οι πρυτανικές εκλογές με τις εντάσεις και τις δοσοληψίες που συχνά συνοδεύονται, ενώ καθιερώνεται πλήρης ευθύνη του πρύτανη για την ακαδημαϊκή λειτουργία του κάθε Ιδρύματος, αν και θα υπάρχει παράλληλα και οργανωτικός σύμβουλος.

Ως προς τις σπουδές, προτείνεται να αλλάξουν πλήρως τα προγράμματα, έτσι ώστε οι φοιτητές να εισέρχονται σε μια σχολή στην οποία... θα επιλέγουν οι ίδιοι τα μαθήματα που θα πραγματοποιούν. Τέλος, στις προτάσεις είναι να υπάρχουν προπτυχιακά προγράμματα (και) σε ξένες γλώσσες, να μετακαλούνται φοιτητές από το εξωτερικό καθώς και να δίνεται εφεξής η δυνατότητα ίδρυσης εδρών με χορηγία, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τέλος, αναμένεται «Καλλικράτης» και στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ θα γίνονται από περιφερειακά συμβούλια και αφού προηγουμένως θα έχει γίνει η απαραίτητη εξιολόγηση.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με στόχο έπειτα από τον διάλογο που θα γίνει και την κατάλληλη επεξεργασία τους, να προχωρήσει ένας νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προς τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές του 2011 το αργότερο. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ασφαλώς η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να ανατραπεί το συμπέρασμα πρόσφατης έκθεσης οικονομικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι είμαστε μεταξύ των πρώτων στην κρατική χρηματοδότηση και από τους τελευταίους στους δείκτες αποδοτικότητας..

http://www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου