'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Βρήκαν το όνομα, αλλά δεν έγιναν τα «βαφτίσια»

  • Θρίλερ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μη επικύρωση της στη Νέα Υόρκη, με άδειασμα Ρόντου από Δρούτσα και με αναδίπλωση Καρατζαφέρη μετά την απόρριψη από Σαμαρά
  • Δεν μετέβη στις ΗΠΑ ο Γκρούεφσκι για την παρουσίαση του Republika Vardarska Makedonija

Με προαναγγελία δελτίου πολιτικής θυέλλης μοιάζει η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ, κλίμα που επικρατεί και μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων με επίκεντρο τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη εξελίχθηκαν σε κλεφτοπόλεμο δηλώσεων και αντιδηλώσεων αλλά και έντονη μυστική διπλωματία.

Αυτό που ισχύει όμως είναι η παραδοχή έγκυρων κυβερνητικών και διπλωματικών πηγών ότι...
η συμφωνία για το όνομα έχει επιτευχθεί εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, με πρωταγωνιστή τον κ. Άλεξ Ρόντο.

Ταυτόχρονα το σκηνικό έχει και στοιχεία πολιτικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, επιχειρηματίες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες, αλλά και επεισόδια μεταξύ του συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού Άλεξ Ρόντου και του ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα.

Οι επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Ρόντου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι άρχισαν από τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τον κ. Γκρούεφσκι ότι μπορεί να συνομιλεί με τον κ. Ρόντο και να τον θεωρεί προσωπικό του απεσταλμένο. Το ίδιο ισχύει και για τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογο του Μπόρις Ταντιτς, άλλους ηγέτες και αξιωματούχους των Βαλκανίων, τις ξένες πρεσβείες στα Σκόπια αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και σε έμπειρους διπλωμάτες προκάλεσε κατάπληξη το άδειασμα του κ. Ρόντου από τον κ. Δρούτσα στη Νέα Υόρκη, όταν δήλωσε ότι ο πρώτος δεν έχει καμία σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών, εκθέτοντας έτσι τη δραστηριότητα του συμβούλου του κ. Παπανδρέου.

ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕ

Η ονομασία λοιπόν που φέρεται να έχει συμφωνηθεί είναι «Republika Vardarska Makedonija», αμετάφραστη, και θα ισχύει για τη διεθνή προσωπικότητα του γειτονικού κράτους αλλά και για όποια χώρα θελήσει να τη χρησιμοποιήσει στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, χωρίς όμως αλλαγή του Συντάγματος. Το σενάριο προέβλεπε ότι η συμφωνία αυτή θα εγκρινόταν πανηγυρικά σε συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι στη Νέα Υόρκη και άμεσα θα κινητοποιούνταν το Συμβουλή Ασφαλείας του ΟΗΕ για να την επικυρώσει, αλλά τελικά ο ηγέτης της γειτονικής χώρας υπαναχώρησε και το σχέδιο ναυάγησε. Μια άλλη εκδοχή ήταν ότι απέμειναν ορισμένα αδιευκρίνιστα στοιχεία στη συμφωνία και ο κ. Γκρούεφσκι δεν ήθελε να βρεθεί υπό πίεση στη Νέα Υόρκη, γι' αυτό και δεν πήγε τελικά. Το τι ακριβώς συμβαίνει, πάντως, γνωρίζουν μόνο οι κύριοι Παπανδρέου και Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, εδώ και εβδομάδες τη συμφωνία την είχε πληροφορηθεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε συμφωνήσει. Όμως η κατηγορηματική απόρριψη της ονομασίας από τον κ. Σαμαρά ανάγκασε τον κ. Καρατζαφέρη να αναδιπλωθεί για να μη φανεί «ενδοτικός» συγκριτικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Η σφοδρή απόρριψη της ονομασίας αυτής από τον κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και σε στελέχη της Ν.Δ. και το ερώτημα που αιωρείται πλέον είναι αν ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να εναντιωθεί στο όνομα επειδή ήταν εκτός της συμφωνίας που επεδίωξε η κυβέρνηση ή διότι δεν συμφωνεί με το όνομα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

Αν ισχύει το πρώτο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επεδίωκε την πλήρη αποδυνάμωση του κ. Σαμαρά μέσω της θετικής στάσης του κ. Καρατζαφέρη και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτό που προκύπτει ως πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ήδη ο κ. Σαμαράς έκανε την πρώτη πολιτική του επένδυση, άρα θα αναδείξει το θέμα και θα το θέσει στο κέντρο της πολιτικής του. Άλλωστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρειάζεται μια διέξοδο, καθώς το κόμμα του φαίνεται να είναι περισσότερο εγκλωβισμένο από την κυβέρνηση στο μνημόνιο. Η στάση του κ. Σαμαρά καθώς και η άρνηση του κ. Γκρούεφσκι να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ανάγκασαν την κυβέρνηση να υψώσει τους τόνους έναντι των Σκοπίων, να προκληθούν αντιδράσεις από τον κ. Γκρούεφσκι και τελικά να φθάσουμε πάλι στο σημείο εκκίνησης. Ότι υπάρχει ένα όνομα στο τραπέζι, που κατηγορηματικά μόνον ο κ. Σαμαράς το έχει απορρίψει. Το θέμα για την κυβέρνηση είναι αν θα προχωρήσει, παρά την άρνηση του αρχηγού της Ν.Δ., ή θα επιδιώξει καλύτερες συνθήκες για να κινηθεί εκ νέου.

Χείρα βοηθείας στην Αθήνα από την Ε.Ε.

Δεν πήραν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Πάντως η Αθήνα έλαβε χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο αρνήθηκε να συμπεριλάβει στην έκθεση προόδου για τα Σκόπια που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο την έκκληση του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματευσεων. Ο προσωπικός απεσταλμένος του κ. Γιώργου Παπανδρέου στα Σκόπια κ. Άλεξ Ρόντος είχε επί εβδομάδες επαφές με Σκοπιανούς επιχειρηματίες αλλά και με Έλληνες που επενδύουν στη γειτονική χώρα, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία θα δημιουργήσει μεγάλη δυναμική και νέες ευκαιρίες και έτσι θα απορροφηθούν σύντομα οι όποιοι κραδασμοί. Ο κ. Ρόντος είχε επίσης συχνές επαφές με ξένους πρέσβεις και σίγουρα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Φίλιπ Τ. Ρίκερ. Αμερικανοί διπλωμάτες, σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα με Έλληνες συναδέλφους τους, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα του ονόματος, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στους Έλληνες αξιωματούχους, που δεν γνωρίζουν τίποτα...

Το γεγονός ότι ο κ. Ρόντος ενημερώνει προσωπικά τον κ. Παπανδρέου για όλες τις επαφές του είτε στα Σκόπια είτε στο Τελ Αβίβ έχει ενοχλήσει τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και αυτός ήταν ο λόγος που επιχείρησε να τον υποβαθμίσει στη Νέα Υόρκη. Όμως ο κ. Ρόντος δεν φαίνεται να πτοείται, κάτι που ο κ. Δρούτσας ξέρει πολύ καλά, γιατί, όπως ευρέως κυκλοφορεί στο ΥΠΕΞ, όταν ο κ. Δρούτσας συζητούσε επί μήνες με το συντάκτη του σχεδίου Ανάν σερ Ντέιβιντ Χάνι ουδέποτε ενημέρωνε τους διπλωμάτες ή τον κ. Ρόντο.


(VETO – Του Σωτήρη Σιδέρη)
(Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου