'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η Εφορία καλεί τους ιδιοκτήτες για το ΕΤΑΚ

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τη Δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009 


Η Εφορία καλεί για μία ακόμη φορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν ολόκληρη την ακίνητη περιουσία τους τα προηγούμενα χρόνια ή τις αλλαγές που έγιναν ως το 2009 και τους ζητεί να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οσοι έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) για το 2009 και διαπιστώσουν λάθη της αρμόδιας Εφορίας ή του Τaxis ή δικές τους παραλείψεις καλούνται να υποβάλουν ειδικό έντυπο διορθώνοντας τα λάθη και καλύπτοντας όλα τα κενά. Στη νέα διορθωτική δήλωση θα πρέπει να καταγράψουν οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης που αφορά τα έτη από το 2005 ως και το 2008.
Αυτά ορίζονται σε εγκύκλιο που απέστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου σε όλες τις εφορίες, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Η δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων για το έτος 2009 δημιουργείται από το υπουργείο Οικονομικών από τη δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων έτους 2008 και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009, η οποία περιλαμβάνει τις μεταβολές της οικογενειακής ή περιουσιακής κατάστασης του υποχρέου.
Διορθώσεις που αφορούν το έτος 2008 και δεν έγιναν από τον υπόχρεο πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ έτους 2009. Οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που αφορά τα έτη από το 2005 ως και το 2008 πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009.
Για τις διορθώσεις, που πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Εκτακτης Εισφοράς έτους 2009 ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της καταβολής μήνα, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Ειδικά για την πρώτη εκκαθάριση ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 της 22ας Ιουνίου 2010 οι διορθώσεις πραγματοποιούνται ως 30.9.2010.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009 για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης απαραίτητη είναι η αναγραφή του λόγου μεταβολής της καθώς και τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου - εφόσον υπάρχουν- στις σημειώσεις του φορολογούμενου στην οικεία δήλωση.
Αν ο υπόχρεος μεταβάλλει περιγραφικά στοιχεία ακινήτων που μειώνουν τη φορολογητέα αξία αυτών ή διαγράφει ακίνητα τότε απαιτείται η προσκόμιση των οικείων παραστατικών. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υποχρέου, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας δύναται να μην αποδεχθεί τους ισχυρισμούς του υποχρέου αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις υποβολής ανακλητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτιάσεων οφείλει να το γνωστοποιήσει επί αποδείξει και ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά της απορριπτικής απόφασης, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του Ν. 2717/1999, όπως ισχύει.

Προς αναδόμηση των ΔΟΥ

Αλλαγές στη συγκρότηση των εφοριών σε όλη τη χώρα με κλείσιμο πολλών ΔΟΥ και τη δημιουργία κέντρων ελέγχων προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος (φωτογραφία). Ο γενικός γραμματέας εξηγώντας τους λόγους της υστέρησης των φορολογικών εσόδων είπε τα εξής:

« Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου.Οπως είναι σήμερα οι αρμοδιότητες στις ΔΟΥ δεν μπορούν να δουλέψουν. Η επαφή μεταξύ φορολογουμένου και εφοριακού καθιστά αδύνατον το να υπάρξουν ουσιαστικοί έλεγχοι». Οι διορθώσεις

Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία της δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΤΑΚ και Εκτακτης Εισφοράς έτους 2009, παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο να διορθώσει στοιχεία τα οποία εμφανίζονται λανθασμένα: Σχετικά με τη σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη. Περιγραφικά στοιχεία ακινήτου όπως: * Νομός, δήμος, διεύθυνση, δρόμοι που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο * Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων κτίσματος * Ετος κατασκευής * Επιφάνεια οικοπέδου * Συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο * Είδος εμπράγματου δικαιώματος, * Ποσοστό συνιδιοκτησίας, * Ετος γέννησης επικαρπωτή και * Κωδικό αριθμό ιδιοκτήτη, * Κροσθήκη ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης. 
 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου