'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Επανάσταση: μοσχεύματα και από νεκρούς δότες...!!!!!

Ελπίδες σε πολλούς
ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα νεφρό δίνει μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία οι νεφροί νεκρών είναι πλήρως κατάλληλοι για μεταμόσχευση!

Πρόκειται για επαναστατικό συμπέρασμα, καθώς μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούσαν πως όταν η καρδιά πάψει να χτυπά τα όργανα θα καταστρέφονταν...
....
λόγω της μη αιμάτωσής τους. Σύμφωνα με την ανακάλυψη των ερευνητών από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Cambridge, είναι άκρως κατάλληλοι για μεταμόσχευση νεφροί δοτών οι οποίοι έχουν αποβιώσει εξαιτίας καρδιακού θανάτου.
Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 9.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού οι οποίες έλαβαν χώρα σε 23 διαφορετικά βρετανικά κέντρα από το 2000 ως το 2007. Από το σύνολο των μοσχευμάτων 8.289 νεφροί προέρχονταν από εγκεφαλικά νεκρούς δότες και 845 από δότες που είχαν πεθάνει εξαιτίας καρδιολογικού προβλήματος.
Όπως συμπέραναν και αναφέρουν στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet», δεν εμφανίστηκε διαφορά στο πόσο καλά έγιναν αποδεκτοί οι νεφροί από τον οργανισμό των ληπτών είτε αυτοί προέρχονταν από εγκεφαλικά νεκρούς δότες είτε από δότες των οποίων η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπάει. Επίσης, έως και πέντε χρόνια αργότερα τα μοσχεύματα και των δύο κατηγοριών συνέχιζαν να είναι το ίδιο λειτουργικά.
Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνταν μοσχεύματα κυρίως από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, ασθενείς δηλαδή που έχουν υποστεί σοβαρούς και μη αναστρέψιμους τραυματισμούς στο κεφάλι και οι οποίοι χρειάζονται μηχανήματα υποστήριξης προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.
Η νέα ανακάλυψη έρχεται να δικαιώσει αρκετούς γιατρούς στο Εξωτερικό, που λάμβαναν μοσχέυματα από καρδιακά νεκρούς, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν στη ζωή τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη για μεταμόσχευση.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, τα πράγματα είναι τα χειρότερα στην Ε.Ε.: αυτή τη στιγμή έχουν γραφτεί στη λίστα περίπου 1.000 νεφροπαθείς και ο χρόνος αναμονής φθάνει τα 5 χρόνια. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το ότι μόνο το 0,1% του πληθυσμού έχει δηλώσει πως επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων, ενώ φέτος έγιναν μόλις 50 μεταμοσχεύσεις.


http://stakarfia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου