Ένας άνθρωπος της αγοράς, πρόσωπο κλειδί στις μίζες που εισέρρευσαν από τη Siemens σε στελέχη του ΟΤΕ και οιωνεί κατηγορούμενος, μετά την έρευνα που έγινε παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι και το γραφείο του, ο Παντελεήμονας Καράκωστας, προετοιμάζεται για τη δέυτερη κατάθεσή του στην Εξετάστική Επιτροπή της Βουλής, αφού με την πρώτη κατάφερε να στρέψει τον προβολέα της δικαιοσύνης επάνω του.
Ο επιχειρηματίας και αφεντικό της Intracom, στην κατάθεσή του στη Βουλή, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τα μαύρα ταμεία της siemens και ότι ουδέποτε δωροδόκησε κρατικό υπάλληλο (του ΟΤΕ εν προκειμένω) για να προωθήσει τις εμπορικές συμφωνίες της εταιρίας του.
Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι αυτό αποτελεί κοινή πρακτική, την οποία γνωρίζει, δημιουργώντας το αίσθημα ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ασχολείται πρακτικά με ένα εντελώς κοινότοπο θέμα, το οποίο οι πάντες γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν μιλά δημοσίως γι'αυτό.
Για τις σχέσεις της εταιρίας του με τη Siemens, ρωτήθηκε και απάντησε πως ήταν καθαρά ανταγωνιστικές, καθώς η εταιρία του κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Ελλάδα.
Μόνο σημείο που έμεινε χωρίς να το διαφωτίσει, ήταν και παραμένει η περίφημη σύμβαση 8004 για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ, την ανάθεση της οποίας αποφάσισε η Οικουμενική Κυβέρνηση το 1989, υλοποιήθηκε σε βάθος δεκαετίας από την Intracom και τη Siemens από κοινού και ήταν η μεγαλύτερη δουλειά που είχε κλείσει η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη εως τότε στη χώρα.
Ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης, που αποπέμφθηκε αργότερα με μία περίεργη υπόθεση εις βάρος του, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τη σύμβαση σκάνδαλο, καθώς οι τιμές που πρότειναν και τελικά πέτυχαν Siemens και Intracom ήταν διπολάσιες από αυτές της διεθνούς αγοράς. Και τόνισε ότι οι δύο εταιρίες δεν λειτούργησαν ανταγωνιστικά, αλλά ως καρτέλ.
Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι βρισκόταν στην Επιτροπή όχι για τις δραστηριότητες της δικής του εταιρίας, αλλά για ότι πιθανόν γνωρίζει για τα μαύρα ταμεία της Siemens -φυσικά για αυτά δεν γνώριζε κάτι.
Και εδώ εμφανίζεται το πρόσωπο κλειδί, ο Παντελεήμονας Καράκωστας. Στα έγγραφα που κατασχέθηκαν σύμφωνα με την "Κ.Ε",περιλαμβάνονται και επιστολές προς τον Σωκράτη Κόκκαλη στις οποίες ο Καράκωστας ισχυρίζεται ότι η Intracom του οφείλει χρήματα (550.000 ευρώ) καθώς όπως αναφέρει εργάστηκε στο παρασκήνιο με συνεργάτες, ώστε να περάσουν από το Δ.Σ. του ΟΤΕ οι υπερτιμολογημένες συμβάσεις Siemens και Intracom.
Το γνωστό δηλαδή πλέον στη διεθνή εταιρική πρακτική ως lobbying, που στην περίπτωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου αποδείχθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη ότι δεν εξαντλήθηκε μόνον σε πληρωμένα ταξίδια ψυχαγωγίας πολιτικών στελεχών, αλλά και σε μίζες χιλιάδων ευρώ σε στελέχη του ΟΤΕ.
Ποιός ο ρόλος του Παντελεήμονα Καράκωστα σε όλα αυτά; Ο ίδιος εμφανίζεται κατεστραμένος οικονομικά από την όλη υπόθεση, καθώς στην προσωπική επιστολή προς το Σωκράτη Κόκκαλη υποστηρίζει ότι δανείστηκε χρήματα για να διεκπεραιώσει τη "δουλειά" αλλά πληρώθηκε τα οφειλόμενα, μόνον από τη siemens, ενώ καρφώνει συνεργάτες του Σ.Κόκκαλη ότι αθέτησαν τα συμφωνημένα.
Αληθή ή όχι τα όσα ισχυρίζεται ο Π.Καράκωστας, είναι πιθανό να κληθεί να το αποδείξει η Δικαιοσύνη που μάλλον θα στραφεί εναντίον του, ωστόσο ο Σ.Κόκκαλης ρωτήθηκε στην Επιτροπή και κατέθεσε ότι δεν είχε καμμία σχέση μαζί του.
"Ο Καράκωστας απ'οτι ξέρω ήταν ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε στην αγορά, αλλά εγώ προσωπικά δεν είχα καμμία σχέση μαζί του" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η περίπτωση Καράκωστα είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει επί μακρόν την Επιτροπή της Βουλής, καθώς ο ίδιος με τη στάση του έδειξε πως είναι ο "γκρίζος άνθρωπος" με τη βαλίτσα με τα εκατομμύρια.
Στους λογαριασμούς του βρέθηκε να έχει διακινήσει στα τελευταία 20 χρόνια από τη Γερμανία στην Ελλάδα 70 εκ. ευρώ, ωστόσο είπε ότι δεν διαθέτει πλέον τα χρήματα αυτά, γιατί τα ξόδεψε στα πάθη του. Ποιά είναι τα πάθη του Π.Καράκωστα είναι άγνωστο, ωστόσο δεν συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη μέσα στη Βουλή μετά από παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, καθώς κατέθεσε ότι για τη μεσολάβησή του έπαιρνε ποσοστό 5%!
Έτσι η εκ νέου κλήτευσή του στην Επιτροπή, που δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από κλήτευση από τον Ανακριτή της υπόθεσης, ίσως ρίξει περισότερο φως σε υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος, οι οποίες μέχρι τώρα φημολογούνταν αλλά κανείς δεν είχε καταθέσει γι'αυτές. Εκτός από τον Μιχ.Χριστοφοράκο, που απολαμβάνει της ασυλίας της γερμανικής δικαιοσύνης, μετά την απόφασή του να συνεργαστεί στην εκείθε κάθαρση, όπως άλλωστε όλα τα στελέχη της Siemens.
http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου