'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Τελικά, αλλάζουμε: Λουκέτα, ανεργία, ακρίβεια…

«Βουλιάζει» στην ύφεση, στο δυσθεώρητο πληθωρισμό, στην ανεργία και στα λουκέτα η πραγματική ελληνική οικονομία. Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το «ρεύμα της αλλαγής», οι βίαιες προσαρμογές που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί την οικονομία στον «πάτο του βαρελιού».

Τα στοιχεία που έχουν δει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας είτε προέρχονται από κυβερνητικές πηγές είτε από τους παραγωγικούς φορείς, αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να ...

μίλησε και πάλι για «αλλαγή», όμως φαίνεται ότι δεν άκουσε όσα του μετέφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου οι παραγωγικοί φορείς. Όλοι ανεξαιρέτως χτύπησαν «καμπανάκι» για το μέλλον της χώρας, τονίζοντας ότι το μνημόνιο στο οποίο συμφώνησε και για το οποίο πανηγύριζε η κυβέρνηση κινείται στη λάθος κατεύθυνση

Το κοκτέιλ των φορολογικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα η πραγματική εικόνα της οικονομίας να είναι η εξής:

1) Λουκέτα σε επιχειρήσεις. Πάνω από 175 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις θεωρείται πιθανό να κλείσουν μέσα στο 2011, ενώ μόνο από αυτές τουλάχιστον 300 χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Το εφιαλτικό αυτό σενάριο περιγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), μία στις πέντε επιχειρήσεις (δηλαδή το 20,9% επί του συνόλου) θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα προχωρήσει σε κλείσιμο το προσεχές διάστημα.

2) Μετανάστευση επιχειρήσεων και νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Η ακολουθούμενη πολιτική ωθεί στη μετανάστευση τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους νέους που αναζητούν δουλειά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν 8.709 ελληνικά βιογραφικά σημειώματα που καταχωρίσθηκαν στο EURES (ευρωπαϊκή πύλη για την κινητικότητα στην εργασία) και η Ελλάδα κατέλαβε τη δωδέκατη θέση από τα 27 κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις έρευνα του ΕΒΕΑ έδειξε ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

3) Βαθιά ύφεση. Το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η κυβέρνηση –από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία– δημιούργησε αρνητική ψυχολογία και έδιωξε τους επενδυτές από τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ύφεση μόνο για φέτος θα είναι 4%.

4) Μαύρη τρύπα στα έσοδα. Ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει εισέλθει η οικονομία μετά τις επιλογές της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό. Και αυτό γιατί παρά τα σκληρά μέτρα που «γονάτισαν» τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι εκτός στόχου σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά, γεγονός που φέρνει προ των πυλών και νέα εξίσου άδικα μέτρα.

Οι σχεδιασμοί για μετάταξη προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ 23% μπορεί να έχουν «παγώσει», το ίδιο όμως θα συμβεί και σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο υλοποιήσει το σκεπτικό του για αύξηση του φόρου τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διπλασιαστεί πλήττοντας άμεσα τα νοικοκυριά.

5) Ακρίβεια. Μέσα από τους αυξημένους φόρους η κυβέρνηση πυροδότησε κύμα ακρίβειας στην αγορά. Ο πληθωρισμός της χώρας είναι πάνω από 5% και οι ανατιμήσεις είναι διαρκείς στην αγορά σε όλα τα είδη που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

6) Καλπάζει η ανεργία. Ήδη το ποσοστό των Ελλήνων που περνούν στην ανεργία ξεπερνά το 12%, ενώ κατά ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 20% μέσα στα επόμενα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου