'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

"Εκατομμύρια δολάρια" θα στοιχίσει o απεγκλωβισμος των μεταλλωρύχων

Το κόστος της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή θα ανέλθει... "σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Γκόλμπορν, χωρίς πάντως να αναφέρει πιο συγκεκριμένη εκτίμηση.

"Η επιχείρηση διάσωσης θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια, αλλά η ακριβής εκτίμηση θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Σεμπαστιάν Πινέρα). Αυτός είναι που θα αποφασίσει εάν κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί δημόσια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής.

Οι χιλιανές αρχές έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να αναφερθούν σε υπολογισμό του κόστους των επιχειρήσεων διάσωσης. Ωστόσο ο Τύπος στη χώρα έχει αναφερθεί σε μία πρώτη εκτίμηση του κόστους που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια δολάρια.

"Υπάρχει μία ηθική επιταγή να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα", πέρα από το πραγματικό κόστος της επιχείρησης διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων.

Το μεταξύ άρχισε η λειτουργία ενός δεύτερου τρυπανιού, που θα διευρύνει το στενό σωλήνα απ όπου στέλνονται τρόφιμα και νερό στους άνδρες που βρίσκονται 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, από τις 5 Αυγούστου.

Εδώ και μία εβδομάδα έχει αρχίσει η επιχείρηση διάνοιξης σήραγγας διαφυγής, στην οποία το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος 70 μέτρων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στο ορυχείο άλλο ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο τρυπάνι που χρησιμοποιείται στις έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαιοπηγών, αλλά θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να τεθεί σε λειτουργία.

Από τη στιγμή που μία από τις οδούς διαφυγής θα έχει διάμετρο 60-70 εκατοστών, οι μεταλλωρύχοι θα ανασυρθούν στην επιφάνεια ένας-ένας, με μία καμπίνα που θα περιέχει οξυγόνο, νερό, τροφή και σύστημα επικοινωνιών. Η καμπίνα αυτή θα χρειαζεται περίπου μισή έως μία ώρα για να φθάσει στην επιφάνεια.

Ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής εκτιμά ότι οι 33 άνδρες θα απεγκλωβισθούν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. 


ΠΗΓΗ:   http://sarotiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου