'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Απροθυμία υπουργών να γίνουν «μίνι πρωθυπουργοί» !!!

Μέσα σε ένα κλίμα έντονου παρασκηνίου, διαπραγματεύσεων, παράλογων απαιτήσεων και αξιώσεων από ηγετικά αλλά και άλλα δευτεροκλασάτα στελέχη ανακοινώθηκαν τελικά από τον Θανάση Τσούρα οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις θέσεις των 13 «μίνι πρωθυπουργών» στις περιφέρειες της χώρας αλλά και τους δημαρχιακούς θώκους στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. 

 Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι απέτυχαν όλες οι προσπάθειες του πρωθυπουργού, να πείσει έστω και έναν υπουργό να είναι υποψήφιος «μίνι πρωθυπουργός»!!, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες ή κατ ιδία εκκλήσεις του, ενώ δεν έγινε κατορθωτό να συμπεριληφθεί μία γυναίκα ως υποψήφια, παρά τις προσπάθειες που έκανε και ο ίδιος.

Το γεγονός ότι έφθασε η μέρα και η στιγμή της ανακοίνωσης των ονομάτων και στα παρασκήνια του χώρου του Εθνικού Συμβουλίου, γινόντουσαν διαπραγματεύσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού –και σε ορισμένες περιπτώσεις τον ίδιο - να δέχονται τα βέτο, τις απαιτήσεις, τις αξιώσεις και τις «υποδείξεις» στελεχών για αποκλεισμούς των εσωκομματικών τους αντιπάλων, δείχνει και ότι «χάθηκε η μπάλα», με αποτέλεσμα να χαθεί και κάθε δυναμική για τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που θα υπηρετήσουν έναν νέο θεσμό, που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί στους οποίους προτάθηκε –και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - να είναι υποψήφιοι αρνήθηκαν, ενώ οι παράλογες απαιτήσεις που είχαν δευτεροκλασάτα στελέχη, έδειξαν ότι είχε «χαθεί η μπάλα» και από την πλευρά του κόμματος και ιδιαίτερα του γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη.

Η αδυναμία του Γραμματέα του Κινήματος και της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, να παρέμβουν για να αποτρέψουν τις εσωκομματικές και πολλές φορές προσωπικές κόντρες και να συνθέσουν δημιουργικά τις τοπικές δυνάμεις σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και στους περισσότερους δήμους, είναι φανερό ότι δημιούργησαν κλίμα αποσύνθεσης. 

Σε  συνδυασμό μάλιστα με την πρακτική τους να επιβάλλουν τους αρεστούς τους, μέσω δημοσκοπήσεων και με τις διαρροές από διάφορα κέντρα εξουσίας –κομματικά και κυβερνητικά- που έβαλαν τον πήχυ αρκετά ψηλά, προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τους τοπικούς τους αντιπάλους.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει ο ίδιος την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και αυτή έγινε από τον Θανάση Τσούρα τον επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Ετσι οι 13 υποψήφιοι Περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι των μεγάλων Δήμων είναι :

Δήμος Αθηναίων: Γιώργος Καμίνης
Δήμος Πειραιά: Γιάννης Μίχας
Περιφέρεια Αττικής: Γιάννης Σγουρός
Δήμος Θεσσαλονίκης: Γιάννης Μπουτάρης
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Μάρκος Μπόλαρης
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Αρης Γιαννακίδης
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γ. Παπαϊορδανίδης
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πέτρος Τατούλης
Περιφέρεια Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Κλ. Περγαντάς
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πανεπιστημιακός που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν ανακοινώθηκε το όνομά του, γιατί πρέπει να διαπιστωθούν τυχόν κωλύματα τη επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτο που έχει διατελέσει σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ γενικός γραμματέας Δασών  και αργότερα Περιβάλλοντος.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ν. Γιακαλής
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Γ. Μαχαιρίδης
Περιφέρεια Ηπείρου: Βαγγέλης Αργύρης
Επίσης ανακοινώθηκε και η στήριξη του Στάθης Κουσουρνάς υποψήφιου για τον δήμο της Ρόδου και του Δημήτρη Κατσικόπουλου για τον Δήμο Πάτρας.
Την γκρίνια πάντως που θα υπάρξει εσωκομματικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε από την πλευρά της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που στην δήλωση που έκανε λίγο μετά την ανακοίνωση άφησε αιχμές κατά της Επιτροπής υποψηφιοτήτων τονίζοντας ότι « ενασχόληση της επιτροπής υποψηφιοτήτων τόσους μήνες έβγαλε τους: κ. Τατούλη, κ. Μπουτάρη, κ. Καμίνη και φυσικά καμία γυναίκα. Είναι κρίμα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, να κρύβεται πίσω από τους γυρολόγους της πολιτικής με τον κ. Τατούλη και να σηματοδοτεί την ανανέωση με τον κ. Μπουτάρη (75 χρονών) στη Θεσσαλονίκη και στο Δήμο της Αθήνας με τον άγνωστο κ. Καμίνη. Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν μνήμη, γνώση και άποψη».
Oι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι "οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ γύρισαν τις πλάτες στον πρωθυπουργό, αρνούμενοι να μπουν στα ψηφοδέλτια" προσθέτωντας πως "προφανώς, προβλέπουν ήδη ποιο αποτέλεσμα θα έρθει, ως απάντηση στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και αποφεύγουν όπως - όπως να εκτεθούν στη λαϊκή ψήφο".
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι « αυτά που συμβαίνουν με τις υποψηφιότητες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ είναι για καλοκαιρινές επιθεωρήσεις και για τα πανηγύρια. Ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να αποκρούσει τα χειρότερα που του φέρνουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να αλλάξει τα πράγματα προς όφελός του».
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου δεν χάραξε νέους δρόμους, δεν άνοιξε τις πόρτες σε νέες ιδέες αλλά υιοθέτησε τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και ταξικές πολιτικές σε βάρος της κοινωνίας".
Τέλος από την πλευρά της η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του Φώτη Κουβέλη που είχε προτείνει τον Γ. Καμίνη υποψήφιο για τον δήμο της Αθήνας, σχολιάζοντας την στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα η υποστήριξη της υπερκομματικής υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις".

http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου