Ελάχιστες υποθέσεις
έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όσο η κατάρρευση της εμπορικής τράπεζας Μπάρινγκς στα τέλη του Φεβρουαρίου του 1995. Και ίσως είναι η μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια τραπεζικά χρονικά που ένας άνθρωπος ...
....κατάφερε να προκαλέσει ζημιά 850 εκατομμυρίων λιρών στην τράπεζα όπου εργαζόταν.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΠΑΡΙΝΓΚΣ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Η Μπάρινγκς ήταν η παλαιότερη τράπεζα και ένας από τους πιο αξιόπιστους χρηματοπιστωτικούς οίκους της Βρετανίας, με τη βασίλισσα της Αγγλίας να συγκαταλέγεται στο πελατολόγιο της. Ωστόσο, προκειμένου να επιβιώσει τον ανταγωνισμό του 20ου αιώνα, προχώρησε στην πρόσληψη διάφορων νεαρών και φιλόδοξων ειδικών των επενδύσεων, ένας εκ των οποίων ο Νικ Λίσον.
Ο ΚΑΛΟΣ "ΝΙΚ"
Ξεκινώντας ο Νικ Νίλσον από χαμηλή θέση, οι γνώσεις του τον βοήθησαν να βρεθεί σύντομα στη Σιγκαπούρη όπου προέβλεπε τις μεταβολές στις παγκόσμιες αγορές. Κάποια στιγμή μάλιστα, οι προβλέψεις του αντιστοιχούσαν στο 10% των κερδών της τράπεζας.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Μέσω ενός μυστικού δικού του λογαριασμού, στοιχημάτισε κάποια στιγμή σε άνοδο του δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας, ο οποίος όμως τη συγκεκριμένη μέρα υπέστη μεγάλες απώλειες εξαιτίας σεισμού στο Κόμπε. Οι απώλειες του Λίσον ήταν τόσο μεγάλες που συμπαρέσυραν την Μπάρινγκς σε πτώχευση και την αγορά της από την ING για μία βρετανική λίρα. Ο Λίσον εξέτεισε ποινή φυλάκισης έξι ετών για απάτη, ενώ σήμερα είναι μάνατζερ ποδοσφαιρικής ομάδας στη Σκωτία.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το "Ένας επικίνδυνος χρηματιστής" αποτελεί την προσωπική μαρτυρία του πρωταγωνιστή της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης και εξηγεί πώς και γιατί ένας και μόνον άνθρωπος εξαπάτησε ένα ολόκληρο σύστημα, πείθοντας τους πάντες ότι κέρδιζε καθημερινά τεράστια ποσά, ενώ στην πραγματικότητα έχανε. Το βιβλίο αυτό είναι ένας σπάνιος συνδυασμός οικονομικού θρίλερ και ρεαλιστικής περιγραφής των σύγχρονων χρηματιστηριακών πρακτικών, που αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα σπάνια είναι αυτή που βλέπουμε ή νομίζουμε.
http://www.troktikaras.com
δεν ήταν δικός του ο λογαριασμός. error account της τράπεζας ήταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν είναι 'συγχρονες χρηματιστηριακές πρακτικές" αυτές καθώς πλέον είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις.