'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Γονίδια βρέθηκαν να επηρεάζουν το σχήμα του σώματος!!



Γενετικές συγκρίσεις μεταξύ υπέρβαρων εθελοντών αποκάλυψαν 13 περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με το εάν ένας άνθρωπος συγκεντρώνει περισσότερο λίπος στην κοιλιά, οπότε έχει σχήμα μήλου, ή συσσωρεύει λίπος στους γοφούς, οπότε έχει σχήμα αχλαδιού.

«Εντοπίζοντας γονίδια που έχουν σημαντικό ρόλο στο να επηρεάζουν αν έχουμε σχήμα μήλου ή αχλαδιού [...] ελπίζουμε να καταλήξουμε στις κρίσιμες βιολογικές διαδικασίες» που κρύβει η παχυσαρκία, δήλωσε η Σεσίλια Λίντγκρεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

«Η δυνατότητα να αλλάζουμε την κατανομή του λίπους στο σώμα ίσως αποτελεί εναλλακτική λύση για την ανακάλυψη των φαρμάκων του μέλλοντος» είπε στο Reuters.
Τα γονίδια που εντοπίστηκαν επηρεάζουν το σχήμα του σώματος περισσότερο στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το θέμα της κατανομής του σωματικού λίπους μπορεί πράγματι να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες, σίγουρα όμως δεν είναι μόνο αισθητικό. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνη, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου ΙΙ. Αντίθετα, η συσσώρευση λίπους στα οπίσθια και τους γοφούς δεν αποκλείεται ακόμα και να προστατεύει από το διαβήτη και την υπέρταση.

Η Δρ Λίντγκρεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμμετείχε και σε μία ακόμα μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Nature. Πρόκειται για μια έρευνα γενωμικού συσχετισμού, η οποία σάρωσε ολόκληρα τα γονιδιώματα 250.000 ανθρώπων αναζητώντας στοιχεία για την παχυσαρκία.

Η ανάλυση αποκάλυψε ακόμα 18 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τον λεγόμενο δείκτη μάζας σώματος (BMI, το βάρος σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα). Οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος από 25-30 είναι υπέρβαροι, ενώ όσοι ξεπερνούν το 30 παχύσαρκοι.

Ορισμένα από τα γονίδια που εντοπίστηκαν εκφράζονται στον εγκέφαλο και ίσως ρυθμίζουν την όρεξη, ενώ άλλα εμπλέκονται στην έκκριση ινσουλίνης και στον μεταβολισμό.
Με τη νέα έρευνα οι περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξάνονται στις 32.


Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι τα γονίδια μπορεί μεν να επηρεάζουν το σωματικό βάρος αλλά δεν το καθορίζουν από μόνα τους.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρόλο που η γενετική συμβολή στην παχυσαρκία είναι σημαντική, ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου παχυσαρκίας αντιστοιχεί στον τρόπο ζωής» επισήμανε η Ρουθ Λόος της Μονάδας Επιδημιολογίας του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.

Για τις δύο νέες μελέτες συνεργάστηκαν 400 ερευνητές από 280 ερευνητικά ιδρύματα.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.slap.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου