'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Καρκίνος του μαστού: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Λίγους μόλις μήνες πριν μάθει ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού η Christina Applegate έζησε τη συγκλονιστική εμπειρία να δει από κοντά τον αγώνα άλλων νέων γυναικών, που διέτρεχαν επίσης υψηλό κίνδυνο για τη νόσο και δεν είχαν την τύχη να είναι διάσημες ηθοποιοί του Hollywood με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή η μητέρα της είχε δώσει μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, η Christina έκανε τακτικά μαστογραφία από την ηλικία των 30 ετών. «Αλλά όταν έκλεισα τα 36, ο γιατρός μου είπε ότι το στήθος μου ήταν υπερβολικά ‘’αδιαπέραστο’’ για να κάνω μόνο μαστογραφία και με παρέπεμψε σε προσυμπτωματικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία MRI στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες», θυμάται.

«Μετά από τη δεύτερη μαγνητική τομογραφία έμαθα ότι πολλές νέες γυναίκες, που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, επιλέγουν να μην κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά – κοστίζει περίπου 3.000 δολάρια – και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν το καλύπτουν. Είναι κάτι που πραγματικά με εξόργισε!».
Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το 2008, η Christina η οποία είχε μόλις κερδίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμική σειρά του ABC ‘’Samantha Who?’’ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια, που είχε εντοπιστεί με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Μόλις είχε ολοκληρώσει τη θεραπεία, όταν σκέφτηκε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού. 

Πρόκειται για μία κίνηση, που στόχο έχει την οικονομική και ηθική ενίσχυση νεαρών γυναικών που, όπως η Christina, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού λόγω οικογενειακού ιστορικού.

Αυτό το χρόνο περίπου 10.000 γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 υπολογίζεται ότι θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρετε για την ασθένεια;

Ας δούμε μερικές συμβουλές και πληροφορίες που δίνουν η Christina Applegate και η γιατρός της, Philomena McAndrew, ογκολόγος στο Λος Άντζελες:

1. Γνωρίστε το στήθος σας. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε νεαρές γυναίκες ηλικίας από 15 έως 34 ετών. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της αυτοεξέτασης του στήθους. Αν ξέρετε πώς ‘’πρέπει’’ να αισθάνεστε το στήθος σας, θα μπορέσετε να καταλάβετε όταν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή που σημαίνει ότι θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

2. Να είστε επίμονη. Αν νομίζετε ότι αισθάνεστε ‘’κάτι’’ αλλά η οικογένεια ή οι φίλοι σας χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις ανησυχίες σας, γιατί είστε ‘’πολύ νέα για καρκίνο του μαστού’’ είναι εύκολο να τους πιστέψετε και να μην αναζητήσετε περαιτέρω απαντήσεις. Αλλά πρέπει να ακολουθείτε το ένστικτό σας, συμβουλεύει η Philomena McAndrew. «Η νεαρότερη ασθενής που έχω δει ήταν 18 ετών, όταν ένιωσε κάτι περίεργο στο στήθος της και 22 όταν διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Όταν έλεγε στους γιατρούς ότι αισθανόταν ‘’κάτι’’ και ανησυχούσε γι ‘αυτό εκείνοι την καθησύχαζαν λέγοντάς της ότι ήταν πάρα πολύ νέα», αναφέρει.

3. Επιλέξτε το γιατρό σας. Επιλέξτε προσεκτικά το γιατρό που θα σας παρακολουθεί. «Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν είναι σαν τις άλλες μορφές καρκίνου, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως», επισημαίνει η Philomena McAndrew. «Έχετε ανάγκη από έναν γιατρό που να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα μαζί του και να είναι καταρτισμένος για όλες τελευταίες εξελίξεις σε τομείς, όπως αυτός της γενετικής και της εισαγωγικής θεραπείας (χημειοθεραπεία πριν την επέμβαση) για να νιώθετε ασφαλείς».

4. Εξετάστε τις επιλογές σας. «Ενημερωθείτε για τις επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία σας», λέει η Christina Applegate. «Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Οτιδήποτε σας προβληματίζει είναι σημαντικό.» Μερικές online πηγές πληροφόρησης ειδικά για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, που συνιστούν η Christina Applegate και η Philomena McAndrew, είναι οι εξής: breastcancer.org, www.youngsurvival.org και FORCE www.facingourrisk.org.

5. Δικτυωθείτε. «Ο καρκίνος του μαστού όταν είστε στη δεκαετία των 20, των 30 ή των 40 μπορεί να σας κάνει να απομονωθείτε», δηλώνει η Philomena McAndrew. «Ζητήστε, αν χρειαστεί, τη βοήθεια και του γιατρού σας και φροντίστε να έρθετε σε επαφή με άλλες γυναίκες στην ηλικία σας που αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι εκπληκτικό – ακόμη κι αν πριν δεν γνωρίζονταν καν ή αν φαινομενικά δεν έχουν άλλα κοινά στοιχεία- μπορούν να γίνουν μια γροθιά, στηρίζοντας η μία την άλλη σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία.»

Πηγή: cosmo.gr
http://www.otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου