Ξ
εσηκώνονται
οι ιερείς αλλά και Μητροπολίτες με την απόφαση του Υπουργείου
Οικονομικών να στείλει «ραβασάκια» στα Φιλόπτωχα Ταμεία προκειμένου να
καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα προ ημερών εστάλη έγγραφο προς το «Ενοριακό Ταμείο Φιλανθρωπίας και Ευποιίας» ενοριακού ναού της Αιγιάλειας το οποίο ανέφερε τα εξής:
«Σας καλούμε, όπως εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών... καταθέσετε δηλώσεις φόρου εισοδήματος οικονομικών ετών 2006-2010, όπως προβλέπει το άρθρο 101 παρ. 2 του ν. 2238/94»! Μάλιστα με το έγγραφο επεσήμαναν πως θα καταλογίσουν και πρόστιμο 40 ευρώ σε κάθε εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση.'
Τι ήταν να το πληροφορηθεί ο Αμβρόσιος; Έγινε πυρ και μανία: «Το γεγονός αυτό μας εξένισε πολύ και μας επίκρανε πολύ περισσότερο. Τόση αστοργία στην Μητέρα Εκκλησία! Τόση αναλγησία προς ένα ιερό θεσμό, που προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, αναπληρώνοντας την απουσία του κράτους; Τόση περιφρόνηση σε ένα στρατό εθελοντών και εθελοντριών, που προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες και χύνουν πολύ ιδρώτα, για να βοηθούν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας;
Π.χ. στο εστιατόριό μας "ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", στο Αίγιο, το οποίο σερβίρει ΔΩΡΕΑΝ 40-50 μερίδες φαγητού ημερησίως, υπάρχει μόνο ένα μισθοδοτούμενο πρόσωπο, κι αυτό με μειωμένο ωράριο. Κάτι ανάλογο, με άλλες βέβαια προϋποθέσεις γίνεται και από τα ενοριακά Ταμεία της Φιλανθρωπίας, πάντοτε όμως με τον ίδιο παρονομαστή, δηλ. τον εθελοντισμό».
«Τα βάζει» με τις εφορίες
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος ενημερώνει τους υπαλλήλους των κατά τόπους εφοριών πως τα ενοριακά Ταμεία Φιλανθρωπίας δεν έχουν «ιδίαν νομικήν υπόστασιν», αλλά θεωρούνται παραρτήματα του Ταμείου Φιλανθρωπίας και Ευποιίας της Ιεράς Μητροπόλεως. Εκεί υποβάλλουν και τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό τους. «Γι' αυτό ας μην τα ενοχλούν», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η ΔΟΥ της περιοχής, η οποία απέστειλε αυτό το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ, επικαλείται διατάξεις του Νόμου 2238 του έτους 1994. Και εμείς ερωτάμε: Πού ήταν η Εφορία όλα αυτά τα χρόνια: Γιατί άφησε ανενεργό το νόμο επί 16 τόσα χρόνια; Ποιος θα μας πείσει, ότι είναι δίκαιο να εφαρμοσθεί τώρα ένας νόμος, που κοιμόταν τόσα και τόσα χρόνια;».
Βολές και κατά του αρχιεπισκόπου
Από την επίθεση ο ιεράρχης της Αιγιάλειας δεν εξαίρεσε και τον
Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή! Εμείς εθέσαμε
αμέσως το ζήτημα υπό την κρίσιν της Ιεράς Συνόδου και αναμένουμε τις
οδηγίες της. Να λοιπόν, ότι ήλθε η ώρα του Αρχιεπισκόπου μας, ο οποίος
υπέδειξε στους Ιεράρχες-Αδελφούς του "να μη πολιτικολογούν". Τι θα κάμει
τώρα; Θα μας υποδείξει την εφαρμογή του Νόμου, όπως επιτάσσει το γράμμα
του Νόμου; Ή θα αγωνισθεί, ώστε να διασφαλισθεί η διοικητική Αυτοτέλεια
της Εκκλησίας; Θα κάμει και πάλι το χατίρι της Κυβερνήσεως, όπως
μερικοί Τον κατηγορούν; Ή θα μας συνεγείρει σε μια μεγάλη διαμαρτυρία,
που θα έχει ως σύνθημα: «κάτω τα χέρια από την εκκλησία»;dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου